NOVA GORICA BO DOBILA HUMANITARNI CENTER: Stal bo v bližini centra za brezdomce in pro bono ambulante

Goriška

V Novi Gorici gradijo humanitarni center, ki bo stal v neposredni bližini zavetišča za brezdomce in ambulante pro bono na Bidovčevi ulici. Kot je povedala sekretarka Območne organizacije Rdečega križa (RK) Nova Gorica Neli Skočaj, bo center zgrajen v treh fazah, prvo naj bi zaključili do letošnjega poletja.

Najprej bodo postavili celotno stavbo, v njenem pritličju pa uredili skladišče za izvajanje socialnega programa razdeljevanja paketov hrane in oblek ter programa pripravljenosti ob elementarnih nesrečah. Pritličje novogradnje bo obsegalo skupno neto površino 206,5 kvadratnega metra.

Kot je povedala Skočajeva, naj bi skladišče RK iz Solkana v novo stavbo preselili v drugi polovici letošnjega leta. Investicija v to prvo fazo, ki bo vključevala tudi ureditev okolice objekta, je vredna 360.000 evrov.Vrednost celotne investicije znaša pol milijona evrov. Večino sredstev ima novogoriški območni odbor RK prihranjenih sam, del pa bo prispevala tudi novogoriška občina.

Druga faza bo obsegala ureditev prvega nadstropja, kjer bodo pisarniški prostori območnega združenja RK in predavalnica. V zadnji, tretji fazi, pa bodo v poslopju uredili jedilnico za brezdomce z razdelilno kuhinjo, sanitarijami, vetrolovom in garderobo, skupne neto površine 47,3 kvadratnega metra.

V prihodnjih letih bo občina v neposredni bližini uredila tudi skupnostni center, kjer bo pod eno streho združila več humanitarnih organizacij. Trenutno v pritličju delujeta zavetišče za brezdomce in ambulanta pro bono.

V skupnostnem centru želijo v kratkem preurediti prvo nadstropje, kjer bi zavetišče za brezdomce dobilo večje razpoložljive površine, saj je povpraševanje večje od trenutnih nastanitev. Gradbeno dovoljenje za investicijo je novogoriška občina že pridobila.

Prenovo objekta, v katerem je bil nekoč samski dom za delavce Primorja, naj bi začeli letos. Novogoriška občina še išče denar za celovito prenovo stavbe. Vrednost celotne obnove je ocenjena na okrog 1,3 milijona evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija