NOVA ATRAKCIJA NA HRVAŠKEM: V Dalmaciji odprli sprehajališče v oblakih (VIDEO)

Svet

V naravnem parku gorovja Biokovo nad hrvaškim turističnim mestom Makarska so danes slovesno odprli razgledno ploščad v obliki podkve s steklenimi tlemi in zaščitno ograjo. Prvo "sprehajališče v oblakih" na Hrvaškem je ob robu prepada na višini 1228 metrov. S ploščadi se ponuja pogled na morje in stene Biokova s ptičje perspektive.

Impresivno sprehajališče v oblakih Skywalk Biokovo, ki vzbuja strahospoštovanje, stoji v jugozahodnem delu naravnega parka Biokovo na lokaciji Ravna Vlaška, neposredno ob informativnem centru parka. Postavili so tudi geološki stolp, ki predstavlja tridimenzionalni presek kamnitih sten, ki so oblikovale gorovje Biokovo, so objavili na strani naravnega parka na Facebooku.

Razgledno ploščad so začeli graditi lansko jesen. Vrednost del je bila nekaj manj kot osem milijonov kun (nekaj več kot milijon evrov).

Od Makarske je oddaljena približno 30 kilometrov po asfaltirani cesti, ki vodi še naprej do najvišjega vrha Biokova sv. Jura, ki meri 1762 metrov. Gre za najvišjo asfaltirano cesto na Hrvaškem, so še poudarili.

Sprehajališče v oblakih je del projekta Novi Adrion - Spodbujanje trajnostne rabe naravne dediščine naravnega parka Biokovo, ki je namenjen ureditvi celotne turistične infrastrukture ob lokaciji Ravna Vlaška. Za projekt, vreden 31 milijonov kun (4,1 milijona evrov), je 27 milijonov kun (3,6 milijona evrov) prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj v okvirju operativnega programa konkurenčnost in kohezija 2014-2020.

Predvidena je ustanovitev izobraževalnega središča, ki bo obiskovalce seznanilo z geologijo, zemljepisnimi značilnostmi, rastlinskim in živalskim svetom ter mitologijo tega dela dalmatinskega zaledja.

Poleg tega naj bi za sprehajalce in kolesarje uredili staro 32-kilometrsko biokovsko cesto iz 19. stoletja, ob kateri bodo uredili počivališča in prostore za piknike z mizami, parki za otroke, šolo v naravi, panoramskimi teleskopi, informacijskimi točkami in pametnimi zabojniki za smeti. Celoten projekt naj bi končali prihodnje leto.

Poleg tega v naravnem parku načrtujejo nakup dveh posebnih avtobusov kot tudi več navadnih in električnih koles a sledilcem GPS, ki bodo na voljo obiskovalcem. Napovedali so tudi gradnjo žičnice Makarska-Biokovo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nataša |  04 .07. 2020 ob  10: 27
Zelo zanimiva zadeva, vendar tale reč absolutno ne spada v naravo, sploh pa ne v naravni park!!! Če bi bila narejena iz lesa, da bi se vizuelno vklopila v ta čudoviti svet, potem bi bilo to prav super stvar, ampak tako.... Vse za turizem, hja, razumem....
galeb |  04 .07. 2020 ob  06: 39
-1
Kar talajte minuse, vi, "operativni bržančki". A to nič ne spremeni dejstva, da s tem županom koprska občina izgublja primat med slovenskimi istrskimi občinami, primat, ki ga je vedno imela. In ga nosi še celo v svojem imenu. Zdaj se obalne občine dogovarjajo o skupnem urejanju slovenske obale in morja, a Bržana nikjer. Spet ima pobudo izolski župan, ki v imenu ostalih obalnih županov nagovarja in seznanja medije. Verjetno bo k temu kaj rekel tudi piranski župan. Tako kot za časa korone, ko o koprskem županu dolgo, predolgo ni bilo ne duha ne sluha, saj sta bila medijsko aktivna in pobudnika tukajšnjih interesov le onadva. KAKŠEN ZASTOPNIK OBČINE!!! Kot da smo najbolj zakotna vas v deželi...
galeb |  03 .07. 2020 ob  14: 05
Spodnjemu loleku brez nicka:
Poznam dobro Grand Canyon Skywalk. Pa kljub temu - ob jadranski obali je hrvaška zamisel inovatiovna!
Za razliko od nas priobalnih Slovenčkov, ki nas je inovativnosti (novosti v prostoru) strah!
In če je ob tem strah tudi samega župana občine, potem nam res ni pomoči.
No, tudi v nekaterih slovenskih občinah imajo pogumne župane. Župane z vizijo. V Prekmurju je bilo ljudi strah visokega razglednega stolpa, a župan se ni dal.
Danes so na ta stolp ponosni vsi tamkajšnji prebivalci.
Ki so lahko srečni, da ob realizaciji niso imeli župana Bržana...
galeb |  03 .07. 2020 ob  13: 52
-2
bržančki pritiskajo minuse, brez da bi ponudili protiargumente. Jasno. Saj jih nimajo.
 |  02 .07. 2020 ob  22: 50
-4
Galebe
Inovativnost
Poglej si Grand Canyon Skywalk
galeb |  02 .07. 2020 ob  21: 32
-24
Zanimivo. Me mika ogled in tisti adrenalinski občutki... Nekoč, ko se korona potuhne! Sicer pa Hrvatom čestitke za pogum in inovativnost. Tudi Istro so obogatili z mnogimi zanimivimi atrakcijami. Oni si pač upajo in nas glede tega prehitevajo svetlobna leta. Pri nas pa se zgodi potres že samo zaradi nekega malo bolj posebnega in atraktivnega dvigala, ki je že celo dobilo evropska sredstva! Z novim koprskim županom mora biti vsaka novogradnja in vsak najmanjši poseg strogo v mejah povprečja. BOG NE DAJ, DA BI V ČEM IZSTOPALI!!!