NOV ZAPLET ZA RIBIŠKO PRISTANIŠČE SEČA: Namesto mulja odkrili glino

Piran

V Okolju Piran, kjer so začasno prevzeli vodenje projekta ribiškega pristanišča Seča, so ugotovili več strokovnih napak pri geomehanskih in drugih raziskavah območja, zaradi česar so naročili nova vzorčenja. Šele nato bodo lahko pridobili gradbeno dovoljenje. Prvi mož Okolja Gašpar Gašpar Mišič še vedno verjame, da bo projekt realiziran v rokih.

S postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja za ribiško pristanišče v Seči, ki je eden od pogojev za pridobitev evropskih sredstev za projekt, se znova zapleta. Kot so na piranski občini pred tednom dni pojasnili, so bile v zadnjem obdobju izvedene geomehanske raziskave, na mestih, kjer naj bi stala pomola, pa je bilo narejenih več vrtin do globine 25 metrov. Šele po analizi materiala in njegove nosilnost naj bi določili točen način temeljenja za oba pomola.

Piranska občina je vodenje in inženiring projekta nedavno prenesla na javno podjetje Okolje Piran. Njegov direktor Gašpar Gašpar Mišič je kritičen do napačnega vodenja projekta in strokovnih napak v preteklosti. Geomehanske analize in geomehanske vrtine leta 2016 namreč niso bile narejene na območju predvidenega gradbenega posega v ribiško pristanišče, ampak vzdolž Jernejevega kanala, to pa je dalo tudi napačne predpostavke projektantu, je povedal danes.

Po prvotni projektni dokumentaciji so tako denimo predvideli namestitev 15-metrskih betonskih pilotov, ki delujejo na trenje, saj so predpostavljali, da se pod gladino nahaja mulj. Zdaj pa so po opravljenih vrtinah na območju pomolov ugotovili, da se tam nahaja glina, kar spremeni način temeljenja, potrebno dolžino pilotov itn., je naštel Gašpar Mišič. "Gre za osnovo, da lahko pričneš s projektiranjem," je bil nad odkritimi napakami začuden direktor Okolja Piran.

Tako so zdaj naročili nove analize in vzorčenje mulja tako v akvatoriju ribiškega pristanišča kot na območju, kamor bi odlagali izkop. Gašpar Mišič je ob tem tudi zavrnil očitke na račun Civilne iniciative Seča, ki da je upočasnila projekt. Vodilni pri projektu so namreč še pod prejšnjim občinskim vodstvom imeli nekaj let na razpolago, zato civilna iniciativa po njegovem ne more biti kriva za morebitno izgubo evropskih sredstev.

Gašpar Mišič priznava, da zdaj lovijo roke

Med drugim bodo od agencije za okolje skušali doseči, da ne bi bila potrebna priprava celovite presoje vplivov na okolje. V nasprotnem primeru projekta ne bodo uspeli zaključiti do roka. Kljub vsemu pa je optimist, da bodo ob spoštovanju vseh soglasodajalcev in Sečoveljskih solin uspeli pridobiti gradbeno dovoljenje in nato tudi realizirati projekt. Nekje do prihodnjega tedna naj bi pridobili potrebne izsledke in nadaljevali s postopkom pridobitve gradbenega dovoljenja.

Pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja je pogoj, da občina vloži prijavo na resorno ministrstvo za pridobitev evropskih sredstev. Vsi projekti v okviru razpisnih pogojev za pridobitev sredstev EU za področje ribištva v perspektivi 2016-2020 morajo biti v celoti zaključeni do konca leta 2020.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija