NOV PRIKLJUČEK NA PRIMORSKO AVTOCESTO? Takšna ideja je včeraj 'padla' v Postojni

Slovenija

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je včeraj sestal s postojnskim županom Igorjem Marentičem. Ta je spregovoril o težavah na področju cestne infrastrukture, med katerimi je že dolgo nuja po ureditvi drugega priključka na avtocesto, ter predstavil idejo za nov priključek na severovzhodnem delu mesta.

Jernej Vrtovec, Foto: Rosana Rijavec/STA

"Naša obljuba je, da bomo zgodbo preverili in se v naslednjih dneh na to temo sestali z upravo Darsa. Menim, da je smiselno, da se na tak način razbremeni center Postojne. To še posebej velja za poletne mesece, ko je v Postojni veliko turistov, in se tako lokalnemu prebivalstvu omogoči lažjo mobilnost," je po srečanju v okviru obiska nekaterih občin primorsko-notranjske regije povedal Vrtovec.

Z županom sta se dotaknila tudi gradnje hitre ceste Postojna-Jelšane. "O tej temi bo zagotovo veliko govora tudi v nadaljevanju obiska. O tem se sicer govori že dolgo časa, naj pa povem, da bomo v petek podpisali poseben memorandum med ministrstvom, Darsom in lokalnimi skupnostmi v zvezi s to hitro cesto," je dejal.

Minister si želi dati temu projektu pospešek, saj se o hitri cesti govori že vse predolgo in premalo naredilo: "Vlada je na tem delu pripravljena nekaj narediti, da pridemo v čim krajšem času do realnih in ključnih postopkov, ki bi pomenili, da začnemo najprej z izbiro ustrezne variante in umestitvijo v prostor in naprej do gradnje. Ta hitra cesta ni pomembna le za lokalno prebivalstvo, pomembna je za celotno državo."

Prav zaradi načrtovane gradnje hitre ceste proti Jelšanam se postavlja vprašanje smiselnosti načrtovane gradnje obvoznice v Pivki, o kateri je minister spregovoril v popoldanskem delu obiska s pivškim županom Robertom Smrdeljem.

Vrtovec je izpostavil tudi pričakovano posodabljanje železniške infrastrukture. V prihodnjih letih jo bodo deležni tako železniške trase kot tudi železniške postaje. Z nekaterimi deli bodo začeli letos, tu je omenil predvsem podhod pod železniško progo za pešce in kolesarje. Vlaganja v železniško infrastrukturo med Divačo in Ljubljano bodo do leta 2027 vredna okrog 600 milijonov evrov.

Župan Občine Postojna je povedal, da sta z ministrom govorila še o drugih večjih investicijah v občini. Tako bo večja vzdrževalna dela dočakala državna cesta med Postojno in Planino, gradili pa bodo tudi tri mostove.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .02. 2022 ob  12: 54
Olja teolog, še ni pogruntal, da bi bilo nujno povezati nekje primorsko avtocesto s Hrvaško. Postojna, ki nima 10.000 prebivalcev z dvemi priključki na avtocesto? Mogoče bi pa še letališče malo povečali v postojni, da bodo lahko pristajala letala z 150 do 250 potniki. Joj, joj, kam smo prišli, ko se teologi ukvarjajo z logistiko.