NA KRASU ZDAJ VEČ KOT 300 GASILCEV: Dolžina požarišča je že več kot tri kilometre in pol (FOTO)

Kronika

V požaru, ki je dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, trenutno posreduje več kot 300 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij. Pri gašenju jim pomagajo štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair. Požar so pred večerom omejili, vendar še ni pod nadzorom.

Zato bo preko noči na terenu požarna straža, je povedal vodja intervencije Simon Vendramin ter dodal, da bližnja naselja zaradi požara niso v nevarnosti. "Delamo na tem, da se požar sploh ne bo približal vasem," je dodal. Na območje intervencije je prišel poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je povedal, da je zaradi obsežnosti požara na terenu želel preveriti dogajanje.

Gori predvsem borov gozd in podrast, požar naj bi obsegal okrog 350 hektarov.

Aktiviran je državni načrt za večje požare v naravnem okolju, zato so primorskim gasilcem na pomoč prišli tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije, so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Dolžina požarišča je že več kot tri kilometre in pol in se tudi zaradi burje širi približno za en kilometer vsaki dve uri.

Nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi hrvaško letalo canadair, ki naenkrat zajema po 6000 litrov vode v morju v Tržaškem zalivu.

❗️AKTIVIRAN JE DRŽAVNI NAČRT ZA VELIKE POŽARE❗️ V občini Miren-Kostanjevica je ob 9.46 med Renškim vrhom in naseljem...

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Nedelja, 17. julij 2022

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Na območje intervencije je prišel poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, je povedal predstavnik za stike z javnostjo regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Vzrok požara zaenkrat še ni znan.

BONUS VIDEO: V Slovenski Istri iščejo inovativne podjetniške ideje

Pred dvema dnevoma je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzone |  17 .07. 2022 ob  16: 54
Res je
Videt je tudi z Markovca :/