NOV POMEMBEN MEJNIK V TERMAH PORTOROŽ: Otvoritev Olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra (FOTO)

Piran

Včeraj so slavnostno odprli Olimpijski referenčni športno-medicinski center v Termah Portorož, LifeClass Hotels & Spa, ki bo nudil strokovno, celostno in hitro medicinsko obravnavo. Ključni členi novega centra, ki so tudi predstavili njegovo delovanje in vizijo, so predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, vodja Olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra (ORŠMC) Terme Portorož doc. dr. Marko Vidnjevič, direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra dr. Radoslav Marčan, ortoped dr. Samo Novak in zdravnica s področja medicine športa doc. dr. Petra Zupet.

Olimpijski referenčno športno-medicinski center (ORŠMC) bo nudil ambulantno in zdraviliško zdravljenje na področju preventive, diagnosticiranja, prehranskega svetovanja, spodbujanja telesne aktivnosti in skrbi za dobro počutje ter mladosten videz.

Kot je povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, gre za projekt, ki je nastajal kar nekaj časa. "Izvira in želje in hotenja, da športno-medicinski centri športnikom nudijo resnično vse potrebne preventivne in kurativne posege," je dejal Gabrovec in napovedal odpiranje podobnih centrov tudi v drugih delih Slovenije.

"S predsednikom uprave sva že v zimskem času razmišljala o tem, kaj bi lahko v LifeClassu še naredili in kako bi lahko bili konkurenčnejši. V tem neizprosnem času epidemije in bojevanja za preživetje, tudi v gospodarsko-ekonomskem smislu, posebej izstopa področje zdravstva in zdravljenja, morda celo športne dejavnosti. Poenotila sva se v ideji, da bi celo zgodbo zaokrožili v okviru Olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra," je nastanek pomembne pridobitve opisal njegov vodja Marko Vidnjevič. 

Vidnjevič se je ob tem zahvalil vsem, ki so omogočili izpeljavo projekta. Povezali so se z Ortopedsko bolnišnico ValdoltraZdravstvenim domom (ZD) Lucija in Splošno bolnišnico (SB) Izola, načrtujejo pa tudi sodelovanje z drugimi zdravstvenimi domovi v Kopru in Izoli.

Z odprtjem centra je zadovoljen tudi direktor Ortpedske bolnišnice Valdoltra Radoslav Marčan. Kot je dejal, so bile to od nekdaj njegove sanje: "Že več kot 30 let, odkar obstaja oddelek, danes je to že dejavnost za športne poškodbe in artroskopijo sklepov. To pomeni, da imamo neko kilometrino, s katero smo prišli do tega, da bi bilo dobro nekaj narediti v taki obliki, kot se to sedaj počne".

Izpostavil je, da je bila Bolnišnica Valdoltra od leta 1996 do 2006 spremljevalka slovenske alpske smučarske reprezentance, kasneje so spremljali odbojkarkaše in rokometaše. "Izkušnje so pokazale, kaj današnji športnik potrebuje. Ko je poškodovan, ga zanima, ali se mora zdraviti in koliko časa bo okreval ter po kolikšnem času bo lahko spet nadaljeval s treningi in s tekmovanji. To so problemi, ki smo jih vsa ta leta spremljali in ugotovili, da športnik res potrebuje celostno obravnavo. Čimprej ga je treba sprejeti, pregledati in s strokovno diagnostiko natančno ugotoviti, kaj potrebuje in začeti s terapijo ter kasneje z rehabilitacijo," je pojasnil Marčan in dodal:

"Naše sanje so se zdaj praktično realizirale in vidim, da je to edina in prava pot. Tudi sami vidimo, da smo športni narod in to nam vsem daje dodatno voljo ter željo, da se organiziramo in mladim profesionalnim ljudem omogočimo čim bolj uspešno tekmovanje. Naš cilj je že od nekdaj bil, da Portorož postane center športa in športnih priprav tudi v zimskem času. Danes sem presrečen, ker se je res uresničilo nekaj, o čemer smo več let sanjali."

Zadovoljstvo ob vključenosti v projekt je izrazila tudi zdravnica s področja medicine športa Petra Zupet"Zelo sem vesela, da se je name obrnil dr. Vidnjevič. Pokazalo se je namreč, da zelo podobno razmišljamo. V medicini športa se že nekaj časa, sploh v Sloveniji, borimo za celostno podporo športniku. Mislim, da je to krasno, ker center ni postavljen tako, da bi bila v njem izključno medicinska stroka, ampak je zajeto širše. Tukaj ima športnik možnosti vse preventivne diagnostike."

Zupetova je ob tem izpostavila, da je pri okrevanju športnika pomembno sodelovanje večih strokovnjakov, ne le zdravnika, fizioterapevta in trenerja. Tukaj so še prehranski svetovalci, psihologi. 

"Večji tim kot je okoli športnika in bolje ko se bo ta tim povezoval, boljše bo. Poudarila pa bi še, da center ni namenjen samo vrhunskim športnikom. Naloga nas strokovnjakov je, da skrbimo in vzgajamo mlade športnike. Veliko športnikov izgubimo v srednješolskih letih, ker so poškodovani, preutrujeni ali narobe trenirani. Naloga takšnega centra je, da pravilno vzgaja, preprečuje napake v obdobju treniranja od mladih nog naprej in pomaga športnikom, trenerjem in tudi staršem," je zaključila Zupetova.

Portoroški center načrtuje tudi čezmejno sodelovanje. Pred dnevi naj bi že potekali pogovori z enim večjih italijanskih nogometnih klubov. Ker pa gre za poslovno skrivnost, o tem več podrobnosti še niso želeli razkriti.