NOV 'PODTAKNJENEC' V PROTIKORONSKEM ZAKONU: V predlogu ukinitev sklada za nevladne organizacije

Slovenija

V Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) so opozorili, da je SDS v predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ga je v soboto potrdila vlada, "podtaknila ukinitev" sklada za nevladne organizacije (NVO). "V preteklih mesecih je to poskušala že dvakrat, a brez uspeha. Tokrat ji je ukinitev uspelo izsiliti," so zapisali v sporočilu.

"Sklad za NVO je glavni vladni stranki trn v peti, ker je edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij, ki mu vlada samovoljno ne more odvzeti denarja, saj ga ščiti zakon o nevladnih organizacijah. Zato bi SDS zdaj spremenila zakon," so opozorili v sporočilu za javnost.

Z ukinitvijo se po navedbah CNVOS lahko poslovimo od uvajanja novih socialnih storitev v zapostavljenih regijah, npr. da imajo tudi v Beli krajini ali v Posavju žrtve nasilja ali invalidi dostop do enakih storitev kot tisti v središču države. Lahko se poslovimo od neodvisnega dela na področju človekovih pravic, transparentnosti, boja proti korupciji, lažnim novicam, sovražnemu govoru, so našteli. Sklad za NVO poleg tega pomaga financirati evropske projekte. Nevladne organizacije z izgubo tega vira financiranja tako v Slovenijo ne bodo mogle pripeljati evropskega denarja. Nič od tega nikoli niso niti ne morejo financirati posamezna ministrstva, so opozorili.

"Da bi prikrili tako očiten napad na nevladne organizacije, skušajo pozornost preusmeriti s prozornim polodstotnim dvigom dohodninskih donacij. Nevladni sektor dvig že ves čas zagovarja, a ta ne more nadomestiti proračunskega sklada. In to ne samo zato, ker v absolutnih številkah pomeni pol milijona evrov manj za nevladni sektor (zvišanje dohodninskih donacij je težko 4,7 milijona evrov, ukinitev sklada pa 5,2 milijona evrov), temveč predvsem ker gre za dva popolnoma različna podporna ukrepa, čeravno z istim finančnim virom," so opozorili.

Sredstva iz namenitve dohodnine se razumljivo zelo razpršijo, saj gre v prvi vrsti za instrument podpore lokalnim nevladnim organizacijam. Lani jih je recimo prejelo 5394 organizacij. Posamezniki z njim podirajo svoja lokalna gasilska, športna, kulturna društva. Zato je povprečni znesek, ki ga nevladne organizacije prejmejo, nizek. Znaša 913 evrov na organizacijo, pri čemer skoraj 800 organizacij po navedbah CNVOS dobi manj kot pet evrov.

#MarNamJe

Nevladne organizacije nas v času koronakrize niso pustile na cedilu. Vsaka je pomagala po svojih močeh. Vse skupaj pa so znova dokazale, da se država vedno lahko zanese nanje pri opravljanju pomembnih nalog, ki jih sama ni zmožna opraviti. In predvsem, da se nanje lahko zanesemo prebivalke in prebivalci naše države. #MarNamJe #CivicPride Rdeči Križ Slovenije AMZS Slovenska filantropija Prostovoljstvo.org Zavod Sopotniki ADRA Slovenija Slovenska karitas Zpm Moste Polje Zveza prijateljev mladine Slovenije - ZPMS Botrstvo Društvo Duh časa Društvo Projekt Človek Kralji ulice PETKA ZA NASMEH Inštitut 8. marec Udarnik MC Velenje Skavtinje in skavti Destilator Društvo Rdeči noski Slovensko društvo Hospic Društvo za nenasilno komunikacijo MOZAIK - Društvo za socialno vključenost Legebitra Društvo za razvijanje čuječnosti Društvo Šola zdravja

Posted by CNVOS on Tuesday, December 8, 2020

Proračunski sklad za NVO ima popolnoma drug namen

Gre za edina sistemska državna sredstva, posvečena razvoju in inovacijam v nevladnem sektorju. Tudi zneski financiranj iz sklada so zato v povprečju bistveno večji kot pri namenitvah dohodnine, so izpostavili. Po navedbah CNVOS se z ukinitvijo sklada jemlje denar mrežam prostovoljcev, Karitasu, športnim organizacijam, blokira se razvoj nevladnega sektorja in zaustavlja pritok evropskega denarja. Ob tem sprašujejo, na kakšen način naj bi to pripomoglo k blaženju posledic epidemije.

Ekonomist Matej Lahovnik, ki vladi svetuje pri pripravi protikoronskih zakonov, je za Radio Slovenija dejal, da NVO za programe in podobno po različnih izračunih dobijo od 300 do 400 milijonov evrov od različnih ministrstev. V to s predlogom zakona ne posegajo, spreminja se le del, ki se nanaša na prostovoljno razporeditev dohodnine. Nerazporejen del dohodnine so namreč doslej razporejale strokovne komisije.

"Govorimo o štiri do pet milijonov evrov sredstev, ki so jih razporejale politično imenovane strokovne komisije, zdaj pa jih bodo imeli ljudje možnost neposredno razporediti izbranim društvom," je pojasnil. Zdaj se bodo tudi ostale NVO morale potruditi in predstaviti razloge, zakaj si prav one zaslužijo en odstotek dohodnine.

Vlada je v soboto sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ob dodatni pomoči za gospodarstvo vnovič prinaša enkratni krizni dodatek najbolj ranljivim skupinam prebivalstva - upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami. Vrednost tokratnih ukrepov je 550 milijonov evrov, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .12. 2020 ob  09: 47
"Miro", in "Istriano" zaslepljeno sledita vodji, ki nima jajc stopiti pred ljudstvo in zato z obsedenim čivkanjem ščuva narod, da lahko krade in uničuje državo. Žal ne premoreta lastne pameti, da bi sprevidela, kako sta izrabljena za bolano in škodljivo politiko, ki jo vodi trenutna oblast. Amen!!!!
vseved |  21 .12. 2020 ob  01: 48
@ istriano , kako si lahko izpustil Kučana?
Istriano |  20 .12. 2020 ob  23: 07
-1
Prav je tako, zakaj bi šli moji davki tem LGBT in Sorosevim mirovnikom. Se strinjam z Miritom, istospolno usmerjeni pa naj zbirajo zamaške.
vseved |  20 .12. 2020 ob  13: 07
-4
@ ,Miro to vodi v popolno diktaturo!
Miro |  20 .12. 2020 ob  12: 28
To bi morala vlada storiti že davno. V teh "organizacijah" so v večini paraziti družbe, ki so za svoje nedelo, ali delo proti desnim vladam, nagrajeni z našim denarjem. Skoraj milijardo € na leto, porabijo te združbe za mešanje megle, oziroma za rušenje desne politične opcije. To ni njihova naloga.
Sam bi skupna državna sredstva dodelil samo invalidskim organizacijam, RK, Karitas-u, gasilcem, CZ, nekaterim okoljevarstvenim organizacijam in podobno. Seveda pod pogojem, da delajo za skupnost in z transparentnim poročanjem.
Podpiram to gesto vlade, podpiram to vlado.
Razumem pa, da bo vik in krik pri parazitih, kateri bodo morali začeti nekaj delati. (saj se imajo za pametne, torej bodo z lahkoto našli delo v privatnem sektorju....?)