NOTRANJI LAHKO JEDO, ZUNANJI PA NE: Kaj se dogaja v Luki Koper?

Koper

Na naše uredništvo se je z vprašanjem glede prehranjevanja v luški menzi obrnila bralka. Kot pravi, naj bi Luka Koper od varnostnikov zahtevala, da lahko v menzo spustijo samo zaposlene v Luki Koper ter zaposlene pri agencijah. To bi pomenilo, da zunanji delavci (ZPP) v menzo nimajo več vstopa.

Informacijo smo preverili v podjetju. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili za takšen ukrep in kdo se lahko v menzi po novih pravilih prehranjuje. Med drugim smo jih vprašali tudi, na osnovi kakšnega potrdila ali dokazila varnostniki med seboj ločujejo ljudi, ki se tam smejo prehranjevati, od tistih, ki jim to ni več dovoljeno. Na slednje vprašanje odgovora nismo prejeli.

So pa nam pojasnili, da so se za zaprtje menze za zunanje obiskovalce odločili na predlog delovnega inšpektorja, ki je preverjal izvajanje zaščitnih ukrepov proti širjenju koronavirusa. Kot pojasnjujejo, je družba Luka Koper "že v začetku leta, ob pojavu epidemije, ustanovila delovno skupino internih strokovnjakov, ki je odločala o vseh ukrepih za zajezitev širjenja bolezni. Skupini že od samega začetka svetuje tudi zunanji strokovnjak, epidemiolog"

Omenjena skupina nadzoruje stanje in temu prilagaja ukrepe. Eden takšnih je tudi omejevanje dostopa do menze. "V spomladanskem času je bila menza, na primer, nekaj časa povsem zaprta," pojasnjujejo. Ukrep zaprtja menze za zunanje obiskovalce je bil sprejet na podlagi takratne oz. trenutne epidemiološke slike, strokovnega mnenja in tudi na predlog delovnega inšpektorja, ki je ravno v tistih dneh preverjal na terenu odrejene zaščitne ukrepe, so še razložili.

Kot pravijo v Luki Koper, je cilj tega ukrepa, da "v čim večji meri zmanjša srečevanje ljudi iz različnih delovnih okolij. Tako je uporaba menze dovoljena le za zaposlene v vseh podjetjih, ki so neposredno vezana na izvajanje pristaniških storitev, prepoved uporabe pa velja za zaposlene ostalih podjetij (npr. gradbenih), ki izvajajo druge aktivnosti".

"Problem menze je njena prostorska omejenost, zato smo že za zaposlene v pristanišču morali zagotoviti dodatne prostore, montažne šotore, kjer lahko, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov, varno malicajo. Poleg tega ima ponudnik hrane na razpolago tudi mobilno enoto, ki poskrbi še za zaposlene na bolj oddaljenih lokacijah, kakor tudi za zaposlene zunanjih podjetij," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  29 .12. 2020 ob  11: 43
Ma pokvarjenost res nima meja! VSI vejo, da v luki koper, razen zunanjih voznikov tovornajkov, NIHČE ne nosi maske..toliko o strokovnjakih
vseved |  28 .12. 2020 ob  21: 53
@ Tinito, ne nabijaj !
Prognostik |  28 .12. 2020 ob  21: 22
-2
Ma nima smisla 8-)...
kjessi |  28 .12. 2020 ob  20: 29
tupamaros. Tej v belih oblekah verjetno vozijo avtomobile in morajo biti tako oblečeni.
Prognostik |  28 .12. 2020 ob  17: 13
Poglejte belčke kako imajo čisto delovno obleko hahaha.
Tinito |  28 .12. 2020 ob  17: 01
-1
Luka Koper se spreneveda. je najbolj aparthajdsko podjetje daleč naokoli. Še v Izraelu ne tretirajo palestinskih delavcev kot Luka zunanje-ZZP oziroma še vedno IPS.(le v novi preobleki) Pa ne le to. ZZP delavci recimo ha avtomobilskem terminalu delajo za veliko manjšo plačo kot luški za isto delo.Pa še podvrženi so stalnim šikaniranjem in grožnjam s strani marsikaterega luškega kontrolorja ali disponenta...