NOGOMETNA EVFORIJA: Življenje pri sosedih podrejeno polfinalni tekmi, na Otoku niso tako enotni

Šport

Polfinalna tekma na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji med Hrvaško in Anglijo, ki bo v sredo ob 20. uri, bo spremenila življenjsko rutino na Hrvaškem. Trgovske verige skrajšujejo delovni čas, gledališča in kino-centri prestavljajo predstave, manifestacije prilagajajo programe, restavracije pa zapirajo svoja vrata. Tudi Otok je preplavila nogometna mrzlica, a vsi niso navdušeni nad idejo, da bi se trije levi povzpeli na nogometni svetovni vrh. Številni navijači iz Škotske, Walesa in Severne Irske še naprej vztrajajo pri sloganu ABE (Anyone But England) oz. Kdorkoli, samo Anglija ne.

Na Hrvaškem že zmanjkuje besed, s katerimi bi se lahko opisalo stanje evforije, ki so ga prinesle zmage hrvaške nogometne reprezentance v Rusiji. Zdi se, da bo celotna Hrvaška v sredo ob 20. uri, ko se bo začela tekma proti Angliji, prikovana pred televizijske zaslone na mestnih trgih, lokalih in stanovanjih. Medtem bo na moskovskem stadionu Lužniki tekmo v živo spremljalo približno 10.000 hrvaških navijačev, ki so v ponedeljek v nekaj urah razgrabili dodatne vstopnice.

Trgovska veriga Spar je v ponedeljek napovedala, da bo v sredo bolj zgodaj zaprla vrata svojih trgovin, ker namerava vsem svojim delavcem omogočati ogled polfinala. Spar bo zaprl svoje trgovine pol ure pred začetkom tekme, njegovi potezi pa bodo morda sledile tudi nekatere druge trgovske verige. Poleg tega mnoge trgovine na Hrvaškem ponujajo dodatne "polfinalne nogometne" popuste, kot tudi nagrade tistim, ki bodo uganili rezultat tekme.

Obvestila o spremembi delovnega časa so svojim gostom poslali tudi iz nekaterih zagrebških restavracij, ki bodo za nekaj ur med tekmo zaprle svoja vrata. Sredine obratovalne večerne termine so prav tako odpovedale nekatere zagrebške telovadnice in fitnes-centri.

Nogometni uspehi hrvaške reprezentance v Rusiji so pritegnili pozornost svetovne javnosti. V 12 urah po sobotni zmagi nad Rusijo so mediji v svetu več poročali o Hrvaški, kot so v preteklih treh letih, je pokazala raziskava hrvaškega podjetja Mediatoolkit, ki je preštela omembo besede Croatia na spletu. Našli so jo na 140.000 spletnih portalih na vseh koncih sveta. Kot so dodali, bi bila lahko številka še večja, če bi iskali ime Hrvaške v drugih svetovnih jezikih, kot so nemščina, španščina, italijanščina, portugalščina in arabščina.

Iz zagrebškega gledališča Histrion so napovedali, da bodo svoj program podredili "najbolj pomembni postranski zadevi na svetu" in bodo prestavili že napovedano sredino predstavo na četrtek. S prireditve zagrebško kulturno poletje so sporočili, da obstaja možnost spremembe programa na poletnem odru ob jezeru Bundek, ko je na sporedu opereta Vesela vdova, zaradi polfinalne nogometne tekme.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo "nogometni veleposlaniki" s svojimi igrami v Rusiji poskrbeli tudi za več turističnih obiskov, kot tudi za nekatere druge gospodarske ugodnosti za državo. Hrvaški oglaševalski strokovnjaki poudarjajo, da je ravno zdaj čas za dodatno krepitev blagovne znamke Hrvaška na globalnem trgu.

Otok razdeljen

Severni Irci in Škoti bodo težko opustili navado in na svetovnem prvenstvu podrli ekipo Garetha Southgata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Otoku sicer pri športu niso vedno razdeljeni. Velika Britanija tako na olimpijske igre pošlje enotno ekipo, a je zgodba precej drugačna pri nogometu in ragbiju, kjer je rivalstvo globoko zakoreninjeno. Anglija v omenjenih športih dominira, saj razpolaga z več viri, igralci in je v preteklosti beležila večje uspehe od manjših sosed.

Na Škotskem nastopov angleških nogometašev na svetovnem prvenstvu ne spremljajo z velikim navdušenjem. Pred leti se je na udaru angleških navijačev znašel nekdanji wimbledonski prvak Andy Murray, sicer Škot, ki je v času svetovnega prvenstva leta 2006 dejal, da podpira ABE.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je nedavno tvitnila fotografijo replike pokala in pripisala: "Je že doma, no vsaj sanjamo lahko". Ob tem je Angliji čestitala za zmago nad Švedsko v četrtfinalu. Poslanec SNP v britanskem parlamentu Ian Blackford je razkril, da je na prvenstvu navijal za Peru, a bo iz srca čestital Angležem, če osvojijo naslov. Njegovi stranki SNP so sicer očitali, da je namerno zavlačevala razpravo v parlamentu 3. julija, da bi angleškim poslancem preprečila ogled tekme proti Kolumbiji.

V Walesu so gibanje ABE podžgali navijači, ki so po zmagi nad Švedsko na ceste narisali angleške zastave. Eden od navijačev, Elis Anwyl, je ob vsaki tekmi Angležev izobesil nasprotnikovo zastavo. "Moji prijatelji mislijo, da je zabavno, a dobivam tudi klice ogorčenih podpornikov angleške reprezentance," je dejal 22-letnik za lokalni časopis.

Po poročanju AFP gre v prid angleški ekipi na čelu s Southgatom šteti to, da so vsi člani reprezentance "iskreno všečni" in so se otresli neželene prtljage, ki je v preteklosti spremljala angleško reprezentanco.

BBC Radio Wales je bil po burnih odzivih primoran umakniti tvit, ko je po napredovanju nogometašev v četrtfinale zapisal: "Ali smo zdaj vsi Angleži?" Nogometna zveza Walesa je odgovorila "Mi smo še vedno Valižani, ste vi?".

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

@joj @weixler |  10 .07. 2018 ob  17: 35
-2
Trpite,ce vas moti;fousija vas razjeda. Pozdravlja vaju Jakov Fak in 2Cellos....
joj |  10 .07. 2018 ob  16: 34
-4
komaj čakam, da angleži nabijejo hinavske, prepotentne ,hrvate.
weixler |  10 .07. 2018 ob  14: 54
-1
včeraj in danes sem prvič podal svoje mnenje in sicer na podlagi zadnjih dveh tekem Hrvaške
@ weixler | danes ob 14:48  |  10 .07. 2018 ob  14: 50
To od tebe poslušamo že od začetka prvenstva. Menjaj ploščo.
weixler |  10 .07. 2018 ob  14: 48
-7
Hrvati nimajo niti minimalnih možnosti za zmago .