NOCOJ VABLJENI V NOVOGORIŠKO GLEDALIŠČE: Na oder prihaja tragični heroj, zlovešči Shakespearjev Macbeth

Slovenija

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo nocoj ob 20. uri premiera Shakespearove tragedije Macbeth. Za nov prevod besedila je poskrbel Srečko Fišer, režijo je prevzel Janusz Kica. Glavni vlogi je režiser zaupal mladima igralcema Nejcu Cijanu Garlattiju in Arni Hadžialjević.


 V naslovnih vlogah Nejc Cijan Garlatti in Arna Hadžialjević

Shakespearova tragedija Macbeth je bila tokrat že tretjič prevedena v slovenski jezik, Fišer pa je na predstavitvi tokratne gledališke postavitve Macbeth povedal, da nikakor ni želel Shakespeara posodabljati, pač pa da delo govori bolj v današnjem jeziku. To ni le igra oblasti in politike, temveč govori tudi o ljubezni, je povedal Kica. Zato se je odločil, da v nosilni vlogi postavi mlada človeka, saj meni, da imajo v Novi Gorici sijajne mlade igralce.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje.

Ko se neustrašni vojskovodja Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola. Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo in njeno željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje, so vsebino povzeli v gledališču.

V predstavi igrajo še Žiga Udir, Gregor Prah, Žan Perko, Jure Kopušar, Peter Harl, Jože Hrovat, Lovro Zafred, Miha Nemec, Ana Facchini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak in Dušanka Ristič. Glasbo za predstavo je prispeval Arturo Annecchino, kostume je oblikovala Bjanka Adžić Ursulov, dramaturginja predstave je Martina Mrhar, prvič je z novogoriškim gledališčem tokrat sodelovala scenografinja Karin Fritz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija