NOČNA MORA ISKALCEV STANOVANJ NA OBALI: Zasoljene cene, poleti pa ven, da lahko pridejo turisti

Slovenija

Pričenja se študijsko leto in vsi študentje ne dobijo možnosti za bivanje v študentskem domu. Potrebno je poiskati zasebno namestitev, cene najemnin pa tudi na Obali letijo v nebo. Bila naj bi dražja od Ljubljane. Še najraje lastniki na Obali oddajo nepremičnino od začetka oktobra do konca maja oziroma največ do sredine junija, potem pa se mora najemnik izseliti, saj to isto nepremičnino oddajo turistom po bistveno višji ceni za čas poletne sezone.

V priljubljeni facebook skupini 'OBALA - oddam - prodam - kupim - najamem nepremičnino' se vsak dan vrstijo ponudbe in povpraševanja po nepremičninah za oddajo in najem. Konec poletja predstavlja zaključek turistične sezone in hkrati začetek študijskega leta. Turisti odidejo, na Obalo pa pridejo študentje, ki ob vseh drugih iskalcih nepremičnin še povečajo povpraševanje. Povprečni dohodek slovenskega gospodinjstva se ne spreminja, še manj povečuje, vsaj ne tako hitro in tako skokovito kot letijo cene najemnin na Obali navzgor.

Kakšno je realno stanje?

Med objavami v omenjeni facebook skupini lahko zasledimo povpraševanje za najem enosobnega stanovanja v Kopru ali Portorožu po ceni 200 evrov skupaj s stroški. Objava je naletela med drugim na posmehovanje, saj naj bi se, kot navajajo komentatorji, za ta denar morda dobila soba. A ne gre pozabiti, da je objava po vsej verjetnosti nastala na osnovi izračuna, kaj si ta oseba lahko privošči.

Za stanovanje so ljudje sicer pripravljeni plačati povprečno do 350, 400 evrov skupaj s stroški, kot je mogoče razbrati iz povpraševanj. Ob tem moramo upoštevati, da znašajo stroški za enosobno stanovanje približno dobrih 100 evrov in k temu je treba pridati večje stroške ogrevanja pozimi.

Na drugi strani so najemodajalci, ki želijo s svojo nepremičnino čim bolje zaslužiti, zato oglasi, da je stanovanje na razpolago samo od začetka oktobra do konca maja ali najkasneje sredine junija, niso nobena redkost. S poletno sezono seveda oddajo nepremičnino turistom in z njo neprimerno več zaslužijo.

Bolj se izplača oddajati turistom, ki pa jih pozimi ni

Čeprav smo že v drugi polovici septembra, ko je poletna sezona praktično končana, pa se stanovanja oziroma apartmaji na Obali preko Bookinga še vedno oddajajo po relativno visokih cenah. V Piranu je mogoče rezervirati nočitev v 50 kvadratnih metrov velikem apartmaju, za eno noč, za dve osebi, za 320 evrov. V povprečju se cene gibajo od 100 do 200 evrov. Podobno velja za ponudbe na portalu Airbnb.

Od oktobra do konca maja pa oddajajo na primer dvosobno stanovanje za 600 evrov mesečno v Portorožu – k temu je treba prišteti še obratovalne stroške – v Izoli enosobna stanovanja za okrog 500 evrov brez vključenih stroškov, kot je mogoče razbrati med različnimi oglasi.

Kakšne so primerne cene stanovanj za najem po oceni strokovnjaka?

"Upam si trditi, da so cene najema trenutno previsoke, predvsem če upoštevamo dohodke članov gospodinjstva, pravi nepremičninski posrednik Daniel Lovšin iz podjetja Casabela nepremičnine. Kot dodaja, se cene najema za garsonjero gibajo tudi okoli 500 evrov mesečno, za trisobno stanovanje pa med 800 in 1000 evri. Seveda so to cene brez mesečnih obratovalnih stroškov," opozarja Lovšin. Odvisno od kvalitete in lokacije nepremičnine.

Po njegovi oceni so primerne cene za manjša stanovanja med 150 in 280 evrov, za enosobno okvirno 350 evrov, za dvosobno od 450 do 500 evrov, za trosobno pa do 650 evrov mesečno. "Drugače povedano, okvirno med sedem in devet evrov za kvadratni meter. Obala je vsaj po ponudbi sodeč dražja od Ljubljane. Predvsem smo v minulih letih izgubili ogromno dolgoročnih najemniških stanovanj na račun oddaje za turistične namene preko spletnih portalov Booking in Airbnb. To se odraža tako v višjih cenah najema kot tudi manjši ponudbi primernih nepremičnin za dolgoročni najem," pojasnjuje Lovšin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .09. 2019 ob  19: 00
Če so najemnine v slovenski Istri zasoljene, kaj so potem tiste v Ljubljani, ki so mnogo višje? Pa še pogleda na morje nimajo žabarji.
vseved |  20 .09. 2019 ob  18: 39
-2
@ KOKODEK, ti si pa res en model. Naj ti država zgradi hišo, da boš zastonj živel v njej?
kokodek |  20 .09. 2019 ob  18: 24
sramota za državo !!!! pa ne zaradi študentskih domov, tudi zaradi najemnih stanovanj, domov za ostarele.....vse se gradi samo za trg, za par ljudi v državi, ki nabijajo najemnine .