NOČ GEOGRAFIJE TUDI V TEH PRIMORSKIH MESTIH: Kdaj in kje?

Koper

Zveza geografov Slovenije danes v sklopu prireditve Noč geografije po vsej Sloveniji organizira 15 dogodkov, ki bodo potekali v Ratečah, Bovcu, Novi Gorici, Hrvatinih, Kopru, Ljubljani, Kamniku, Svibnu, Nazarjah, Brežicah, Mariboru in preko spleta. Noč geografije stremi k sodelovanju geografskih ustanov in informiranju o geografski znanosti.

Poleg številnih predavanj, razstav in predstavitev knjig, ki bodo potekale v več krajih po Sloveniji bo Zveza geografov Slovenije danes razglasila tudi dobitnike Bohinčeve nagrade Zveze geografov Slovenije za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije.

V Brežicah med drugim organizirajo geografski sprehod po mestu, v Ljubljani večerni kolesarsko-geografski izlet, v Mariboru pa se bodo udeleženci lahko sprehodili po poteh srednjeveškega Maribora.

V Hrvatinih bo potekala predstavitev knjige dr. Bogomile Kravos Moj Trst z razgledom na Tržaški zaliv. njo se bo pogovarjala tajnica-urednica Slovenske matice, dr. Ignacija Fridl Jarc. Dogodek se bo začel ob 19. uri. Predvajan bo dokumentarec Martina Turka: Pappenstory, producentske hiše BELA FILM iz leta 2015. Sledi sprehod po osvetljenih cestah do Kolombana z razgledi od Trsta do Pirana.

V Kopru bodo na Fakulteti za humanistične študije v predavalnici Maestral 3 izvedli Geografski večer na Noč geografije: Južna Indija skozi oči evropskega geografa. Dogodek se bo začel ob 18. uri.

V Novi Gorici pripravljajo Delovne urice v Borovem gozdičku na lokaciji OŠ Milojke Štrukelj. Dogodek se bo začel ob 13. uri. Udeleženci bodo ugotavljali natančno zemljepisno lego s sistemom GPS, z uporabo kompasa pa izpeljali lov na zaklad.

V Bovcu bo potekala 11. Bovška krajina nekoč in danes – Kako omejiti zaraščanje. Z začetkom ob 20. uri v Kulturnem domu Bovec bo v predavanju avtor s pomočjo vizualnega in drugega dokumentarnega gradiva (letalski, satelitski posnetki, zračni posnetki z dronom, stari in novejši foto posnetki bovške krajine, karte izrabe tal) udeležencem srečanja prikazal, kako se je pokrajina Bovške kotline in njenih sosednjih območij spreminjala in spremenila v zadnjih šestdesetih letih.

Pobudo za Noč geografije je leta 2017 dalo združenje francoskih geografov, Zveza geografov Slovenije pa se ji je pridružila leta 2020. Za organizacijo Noči geografije vsako leto poskrbi ena od ustanov, ki se z geografijo na Slovenskem ukvarja strokovno in poklicno. Organizator prve slovenske Noči geografije je bil Geografski institut Antona Melika ZRC SAZU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija