NOBEDEN OD 90 MANDATOV NI SPOREN: Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga potrditev vseh

Slovenija

Mandatno-volilna komisija DZ, ki se je med ustanovno sejo DZ sestala na prvi seji, državnemu zboru predlaga, naj potrdi mandate vsem poslancem, izvoljenim na volitvah 24. aprila. O pritožbah zoper izid volitev niso odločali, ker niso izpolnjevale pogojev za obravnavo, ter tako ugotovili, da nobeden od 90 poslanskih mandatov ni sporen.

MVK je pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev ter pritožbe kandidatov ali predstavnikov list zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Na mizi je imela prošnjo dveh predstavnikov madžarske manjšine, Mihael Kasaša in Attila Kovacsa, naj preveri mandat poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Opozorila sta, da Horvath še vedno opravlja funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je funkcija nezdružljiva s poslansko. To je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, njeno odločitev pa sta potrdili tudi prvostopenjsko in višje sodišče.

A komisija o teh vlogah ni odločala, saj, kot je pojasnila predsednica MVK Janja Sluga, ne izpolnjujeta pogojev za obravnavno. Po njenih besedah namreč ne vsebujeta bistvenih sestavin, ki so predpisane za pritožbo zoper odločitve volilne komisije, ki bi lahko vplivale na potrditev mandatov.

Poleg tega Kovacs in Kasaš nista vložila pritožbe, pač pa le predlog, da MVK pred potrditvijo mandata preveri sodbo višjega sodišča ter se opredli do tega, ali Horvath lahko zasede poslansko funkcijo. A bi po besedah Sluge zavrnitev mandata pomenila zavrnitev uradno potrjenega volilnega izida, nezdružljivosti funkcij pa ni mogoče šteti kot okoliščino, ki bi lahko vplivala na potrditev mandata. Prav tako bi to pomenilo poseg v pasivno volilno pravico.

Oglasil se je tudi Horvath, ki je prepričan, da ne krši zakonodaje in da pri opravljanju njegovih funkcij ne gre za korupcijo. Kot pravi, si že tri leta prizadeva, da bi se vprašanje nezdružljivosti funkcij, ki jih opravlja, razčistilo. Meni, da se mora o tem izreči ustavno sodišče.

MVK je imela na mizi tudi pritožbo Zavezništva Osvobodimo Slovenijo, ki meni, da so bile tokratne volitve nezakonite in nelegitimne. Tudi ta pobuda ni vsebovala predpisanih sestavin za pritožbo.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Člani komisije so nato soglasno sklenili, da vloženih pritožb ne bo obravnavala. DZ so predlagali, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov. V nadaljevanju se bo znova sestal DZ in glasoval o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Ko bodo mandati potrjeni, bo novi sklic DZ uradno ustanovljen.

MVK tudi predlaga, naj DZ ugotovi, da je s potrditvijo poslanskega mandata predsednici SD Tanji Fajon prenehala njena funkcija poslanke v Evropskem parlamentu. Funkciji namreč nista združljivi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija