Nizozemski zaporniki bodo morda plačevali za bivanje v zaporu

Svet

Zaporniki na Nizozemskem bodo morali kmalu plačevati za bivanje v zaporniški celici, če bo predlog zakona, ki ga je danes predstavilo pravosodno ministrstvo, sprejet.

Na pravosodnem ministrstvu menijo, da bi morali del stroškov bivanja v zaporu plačevati tudi zaporniki. Ne zdi se jim namreč pravično, da bi celotno breme nosili država in družba.

Bivanje enega zapornika v zaporu nizozemsko državo stane okoli 250 evrov na dan. Predlog zakona, ki ga morata potrditi oba domova parlamenta, predvideva, da bi zaporniki plačevali 16 evrov na dan, vendar največ dve leti.

Na Nizozemskem poteka javna razprava še o enem podobnem zakonu, po katerem bi obsojenci delno povrnili stroške preiskave, ki je privedla do njihove obsodbe.

Po ocenah bi se na račun teh dveh zakonov v proračun letno steklo okoli 65 milijonov evrov.

V nizozemskih zaporih je trenutno okoli 12.100 zapornikov. Vlada je lani napovedala, da bo zaradi varčevanja zaprla najmanj 19 zaporov, zaradi česar bo delo izgubilo 2000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

država porabi  |  14 .01. 2014 ob  11: 29
250 eurov na dan za zapornika? ma ste sigurni da je to zapor?
protestnik |  14 .01. 2014 ob  03: 08
Pa kaj so bolani, da bodo kradli ljudem, ki ze tako nimajo nic in gerdo v zapor? Se malo pa bodo zaceli ljudi kar pobijati, ker bo ceneje, kot jim placati bivanje v zaporu, saj kmalu tudi pri nas bo to edina varjanta.