NIZOZEMSKA IN BELGIJA BOSTA UKRAJINI POSLALI TEŽKO OROŽJE: ZDA že dostavila lovska vojaška letala in rezervne dele

Svet

Nizozemska bo Ukrajino podprla s pošiljko težjega orožja, kot so denimo oklepna vozila, je včeraj na Twitterju sporočil nizozemski premier Mark Rutte. Dodatno orožje za Ukrajino je obljubil v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Dodatne pošiljke težkega orožja je Ukrajini obljubila tudi Belgija.

"V pogovoru z Zelenskim sva z obrambno ministrico izrazila podporo Ukrajini, ki se sooča z novo rusko ofenzivo. Nizozemska bo v Ukrajino poslala težje orožje, vključno z oklepnimi vozili. Skupaj z zavezniki preučujemo možnost dobave dodatnega težkega materiala," je zapisal Rutte.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je ob tem zapisala, da je "s svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom govorila o njegovi oceni trenutnih razmer". "Nizozemska še naprej podpira ukrajinske sile z vojaško opremo. Stojimo ob strani ukrajinskemu ljudstvu v boju za ozemeljsko celovitost in suverenost," je dodala.

Nizozemska je prve pošiljke orožja za Ukrajino sicer obljubila že kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja, po navedbah obrambne ministrice pa so doslej v Ukrajino že poslali za več kot 50 milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme.

Namero dodatnih pošiljk težkega orožja je nato Rutte potrdil še na skupni novinarski konferenci z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem, ki je napovedal enak korak. Kot sta dejala, bosta državi pri tem sodelovali z drugimi partnerji, a nista navedla, za katere države naj bi šlo.

Pentagon potrdil, da je Ukrajina prejela letala in rezervne dele

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v torek dejal, da je Ukrajina dobila lovska vojaška letala in rezervne dele, ni pa povedal točno od kod, koliko in za kakšna letala gre. Pošiljka je prispela teden dni po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden napovedal paket vojaške pomoči Kijevu v višini 800 milijonov dolarjev.

"Ukrajinske sile imajo sedaj več lovskih letal s fiksnimi krili, kot so jih imele pred dvema tednoma. Ne bi se spuščal v to, kaj zagotavljajo druge države, toda lahko rečem, da so ukrajinske sile dobile dodatno pomoč in dele, da povečajo svojo zračno floto," je dejal Kirby.

Ukrajina že več tednov prosi za vojaška letala in sosednje države so jih bile pripravljene zagotoviti, če bi jim ZDA v zameno dale sodobne lovce. Kijev je prosil za ruske lovce mig-29, s katerimi njihovi piloti že znajo leteti. Washington je doslej glede tega mencal, sedaj pa izgleda, da bo vendarle popustil. Kirby je sicer dejal, da ZDA v Ukrajino niso dostavljale celotnih letal, temveč samo dele.

BONUS VIDEO: Posebnosti istrskega narečja; veste kaj je železnica in kaj so hlače?

ZDA in Evropska unija so v torek napovedale, da bodo še naprej pošiljale pomoč Ukrajini. Biden se je prek video klica sestal z voditelji Francije, Velike Britanije, Nemčije, Romunije, Poljske, Italije, Kanade, Japonske in Evropske komisije.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je v torek napovedal, da bo Ottawa poslala več težkega orožja v podporo ukrajinskim silam, v skladu s prošnjo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Rusija je medtem že prejšnji teden na ZDA naslovila uradno pritožbo zaradi vojaške pomoči Ukrajini in opozorila na "nepredvidljive posledice", če se bodo pošiljke naprednega orožja nadaljevale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  20 .04. 2022 ob  09: 45
Crno morje je nevarno zato najvec gre skozi luko Koper in pol naprej