NISTE JUTRANJI TIP? To lahko postanete v sedmih enostavnih korakih in začnete uživati v jutrih

Trendi

Vstajanje zgodaj zjutraj je lahko naporno, zlasti pozimi, vendar vam bodo ti nasveti pomagali, da bo jutro postal vaš najboljši del dneva in boste v njem enostavno uživali.

Koraki 1 do 3: pravočasno zaspite, postopno se zbujajte vedno bolj zgodaj in poskrbite za zdrav zajtrk

Če ste nočna ptica, pred spanjem verjetno ne morete iz rok izpustiti telefona, a imejte v mislih, da je lahko brskanje po spletu in socialnih omrežjih še zanimivejše zjutraj. Ko se uležete, zato ugasnite telefon in se poskušajte potopiti v spanec. Pomagalo vam bo, če greste v posteljo vsako noč ob isti uri. Na noč bi morali spati 8 ur, spanec pa bi moral biti trden in neprekinjen, so prepričani strokovnjaki.

Zbujanje zgodaj zjutraj bo na začetku morda peklensko težko, zato se tega izziva lotite postopoma. Vsak dan nastavite budilko za 10 minut bolj zgodaj in postopoma boste pripravili telo na zbujanje, tudi pred sončnim vzhodom.

Vsak dan začnite z uravnoteženim in bogatim zajtrkom. Tako boste že zjutraj dobro razpoloženi, med dnevom pa ne boste občutili utrujenosti. Če zjutraj pijete črno kavo, jo večkrat zamenjajte z alternativo, denimo zelenim čajem. Dokazano je, da smo po skodelici kave bolj utrujeni. Tudi zeleni čaj vsebuje kofein, a samo 5 do 10 odstotkov v primerjavi s kavo. Kave nikar ne pijte pozno popoldan in zvečer, saj je potrebnih pet do sedem ur, da se v telesu razgradi samo polovica kofeina. To je lahko razlog, zakaj bedimo pozno v noč in nikakor ne moremo zaspati.

Koraki 4 do 6: zjutraj se razgibajte, držite se urnika spanja in se pred spanjem sprostite

Že nekaj minut jutranje telovadbe vam bo pomagalo, da se boste lažje spopadali z dnevnimi napori. Jutranja telovadba spodbuja sproščanje hormonov sreče - endorfinov ter pomaga izboljšati prebavo in osredotočenost med dnevom. Ko vam bo jutranja vadba prešla v kri, se boste zjutraj z veseljem zbudili in tudi zato lažje vstajali.

Ko vam uspe urediti svoj bioritem, svoj razpored spanja vzdržujte skozi cel teden. Naše telo ljubi ustaljenost in red, zato se urnika spanja držite tudi ob koncih tedna.

Da bi lažje zdrsnili v spanec, se pred spanjem sprostite: s toplo prho, branjem, pomirjujočo glasbo ali nežno masažo stopal, dlani ali obraza (lahko jo izvajate sami). Če vas masira partner ali vi njega, naj masaža ne bo premočna, saj nas v tem primeru lahko prebudi. Karkoli počnete, se osredotočite samo nase in na to, kako doživljate trenutek. Čas pred spanjem naj ne bo namenjen premlevanju dnevnih skrbi.

Zadnji korak: uživajte v vsakem jutru!

Iz postelje boste lažje vstajali, če boste imeli vsako jutro razlog za to. Veselite se vsakega jutra: jutranje telovadbe, ki vas bo napolnila z energijo, listanja časopisa, branja zanimivega poglavja v knjigi, okusnega obroka, ki ga boste imeli za zajtrk. Veselite se tega, da boste v službo odšli pravočasno in polni energije, dan boste začeli dobro, brez stresa in hitenja. Jutro naj bo ustvarjeno za uživanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija