NISMO EDINI, TUDI DRUGOD SPROŠČAJO UKREPE: Pri nas znova odprte terase lokalov, frizerski saloni in nekatere trgovine

Slovenija

V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Pri tem pa morajo upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela.

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko odprta. Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Naročanje po telefonu, prihajanje ob točno določenem terminu

Od danes bodo znova lahko potekala frizerske, kozmetične in masažne storitve. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Začenjajo se treningi nekaterih športnikov

Sproščajo se tudi omejitve na področju športa. Danes se lahko začnejo tudi športni treningi v nekontaktnih disciplinah, torej vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih.

Svoja vrata znova za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih odpirajo tudi cerkve. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih pravil. Po navodilih, ki so jih dali škofje Katoliške cerkve v Sloveniji, bo moral vsak vernik v cerkvi nositi zaščitno masko, pred vstopom pa si bo treba razkužiti roke. Verniki bodo lahko sveto obhajilo prejeli le na roko brez drugih izjem. Razdalja med med njimi mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Ukrepe za zajezitev rahljajo tudi drugod po Evropi

V Italiji bodo lahko danes znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, športne dejavnosti pa ne bodo več omejene na bližino doma. Ljudje se bodo lahko spet gibali znotraj svoje dežele. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delovati bari in restavracije.

Sledenje velja tudi za Španijo, kjer se bodo lahko na nekaterih otokih začele odpirati tudi trgovine, hoteli in kulturna prizorišča.

V Avstriji se bodo danes v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit. Dijaki in učenci, ki zaključujejo šolanje, so se medtem v nekaterih nemških deželah že vrnili v šole v preteklih dveh tednih. V več deželah pa se bodo šole začele postopoma odpirati danes.

Na Hrvaškem bodo lahko danes znova začeli delati frizerski in kozmetični saloni. Znova bodo vzpostavili delovanje celotnega zdravstvenega sistema. Normalno bodo začele delovati tudi bolnišnice na Madžarskem. Stroge omejitve gibanja pa bodo veljale samo še v prestolnici Budimpešta in županiji Pešta, ki jo obkroža.

V Srbiji bodo ta teden teden znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale. V večji meri bo začel obratovati tudi javni potniški promet v Belgiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija