NIJZ ZAHTEVA, DA ZAPOSLENI V SALONIH NOSIJO TUDI VIZIRJE: "Že pod masko ni enostavno dihati," opozarja obalni frizer

Slovenija

Novica, da se v ponedeljek spet odpirajo frizerski saloni, je razveselila marsikoga. Spet bodo lahko delovali tudi kozmetični saloni, maserji in pedikerji. Medtem pa so že odprti saloni z avtomobili, trgovine s kolesi in avtopralnice, opraviti je mogoče tudi tehnični pregled avtomobila. Prav tako so ponovno začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji in avtokleparji. Kljub sproščanju ukrepov pa bodo še vedno veljale nekatere omejitve zaradi zagotavljanja varnosti, tako za izvajalce storitev kot za stranke.


Stranke morajo pred vstopom v prostore, kjer se izvajajo servisne in druge storitve ter v živilske, gradbene in tehnične trgovine, obvezno uporabljati zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok. Vstop je dovoljen samo zdravim osebam, brez bolezenskih znakov.

Zaposleni pri delu s strankami nosijo zaščitno masko in ustrezno zaščitno opremo, ki jo uporabljajo sicer pri rednem delu. Strankam se priporoča brezstični način plačevanja, je zapisano v navodilih NIJZ.

Na posamezno stranko mora biti zagotovljena površina 20 kvadratnih metrov, prostori pa morajo biti redno prezračevani. Razdalja med čakajočimi na blagajni oziroma med strankami, ki čakajo pred prostori, kjer se izvajajo servisne storitve in druge dejavnosti, je najmanj 2 metra. Tudi zaposleni opravljajo dejavnosti tako, da so med sabo vsaj 2 metra narazen. Vzdrževanje socialne distance pa je potrebno tudi do dostavnega osebja.

Glede izvajanja storitev na prostem, kot so tržnice in prodaja izdelkov direktno na kmetijah, NIJZ priporoča, da je razdalja med kupcem in prodajalcem vsaj 2 metra ter da se fizični stik med osebama v največji možni meri omeji. Tudi v tem primeru kupce opozarjajo, naj izdelke ob prihodu domov dobro operejo.

Kako bo po novem izgledal obisk kozmetičarke ali frizerja?

NIJZ je objavil navodila s higienskega vidika tudi za opravljanje kozmetičnih storitev. Natančnejša navodila za posamezna delovna mesta poda pooblaščeni specialist medicine dela, ki natančno pozna organizacijski proces in tveganja na posameznih delovnih mestih.

Poleg zagotovitve 20 kvadratnih metrov površine na stranko, mora biti tudi v kozmetičnih salonih razdalja med osebami vsaj 2 metra, med izvajanjem dejavnosti pa največja možna razdalja. V primeru, da v istem prostoru dela več timov, naj bo med posameznimi strankami vsaj 2 metra razdalje. Izvajalec naj ima nekaj mask na zalogi za primer, da pride stranka brez maske, je zapisano v navodilih NIJZ.

Pri negi nohtov ter odstranjevanju dlak na nogah in rokah, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje, naj bo med izvajalcem in stranko nameščen zaslon iz pleksi stekla z odprtino. Ta zaslon se za vsako stranko obriše z razkužilom.

Obalni frizer se sprašuje, kako bo potekalo delo pod vizirji

Ena od zahtev za izvajalce lepotnih storitev je, da nosijo vizir in masko, ki jo menjajo, če se zmoči. Med pisanjem tega članka se je na nas obrnil tudi obalni frizer Valter Aleks Gajzer in opozoril na možne težave, ki se obetajo zaradi uporabe vizirjev.

"Kot vemo, se s 4. majem odprejo dejavnosti frizerstva in kozmetike, masaže itd. Seveda smo tudi mi zadovoljni, da se bomo lahko podali na pot svojemu delu, a nas je videnje in navodilo NIJZ malo zbegalo, morda presenetilo. Kot vemo, sta varnost in zdravje na prvem mestu, zato moramo paziti na vsako malenkost, saj vemo, da je virus neizbežen. A nas frizerje in kozmetičarje v večini zmoti to, da moramo poleg maske uporabljati vizirje za obraz. Že pod masko ni enostavno delati in dihati, a dvojna podlaga bi bila še toliko bolj naporna. Prav tako ni nobene garancije, da bi vizir sploh realno kaj pomagal. Povrh vsega ga tudi do odprtja ni možno nabaviti kar čez noč. Glede na vse se sprašujemo, ali je to sploh smiselno ter kako bomo sploh dihali pod vsem tem," je zapisal v svojem sporočilu.

Katerih storitev saloni ne bodo mogli izvajati?

Marsikoga zanima, kako bodo kozmetični saloni lahko izvajali nego obraza in ličenje, če mora stranka nositi masko. Tudi frizerji bodo imeli težave zaradi elastike, ki je za ušesi. Bodo pri nekaterih storitvah obstajale izjeme?

Odgovor je ne. Stranka mora imeti ob obisku salona s seboj masko, ki jo nosi ves čas svojega obiska. Masko je treba pravilno namestiti in pravilno odstraniti, piše v navodilih NIJZ. Do umiritve epidemije covid-19 odsvetujejo izvajanje ličenja obraza, podaljševanja trepalnic ter izvajanje postopkov permanentnega ličenja.

Kot so dodali, kozmetične storitve sodijo med tvegane dejavnosti, saj med delom ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med izvajalcem in stranko. Kljub upoštevanju vseh navedenih ukrepov zato še vedno obstaja možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom med osebama.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  29 .04. 2020 ob  22: 19
Doma imam tri različne maske,iz bombaza,pol modre barve in take ki jih uporabljajo dohtarji.Pod temi se da najboljse dihat,modre pikajo,bombaz pa te greje.
Vizir je dober ce nekdo zakaslja in drobne molekule ki se razprsijo po zraku ne pridejo v stik z ocesno tekocino preko katere se lahko okuzis.
Masko se razkuzi v pecici na 50C cirka 15min.Probal sem na 100 ma se je stopila.
Se vedno sem mnenja da bos prej dobu virus not kjer je pred tabo bilo vec ljudi,kot pa zunaj na odprtem.
Malo opazujem ljudi okoli in se mi zdi da sem edino jst cupav,zgleda da se je ogromno delalo na crno zdej v tem casu
monty |  29 .04. 2020 ob  19: 03
Zascitno opremo smo dobili v trgovini Combic v Kopru...v primerjavi z drugimi “lopovi” po spletu ki imajo podvojene cene res katastrofa.
UG |  29 .04. 2020 ob  17: 32
-3
Obvezno bi mogli nosit tudi pokrivalo.
čarli |  29 .04. 2020 ob  14: 54
Dvolična pravila,
politiki se lahko sprehajajo skupaj, doktorji brez mask, brez distance 2 metrov, nakar
navadna raja mora nosit maske, rute, šale ( vse je v redu, sam da imamo nekaj na faci,prtički, magari navadna ruta ali šal ne zagotavlja popolne zaščite)
samo, da smo pokriti
ma ne me hecat, skozi navadno ruto ali šal pihnite dim od cigareta in boste takoj testirali učinkovitost zaščite
Če bi bilo vse res, kar se domneva o koroni, bi se vsi kvalitetno zaščitili, ne glede na status državljana ali politika.