NIČ VEČ ZAKRIVANJA OBRAZA: V Šrilanki po velikonočnih napadih s prepovedjo

Svet

V Šrilanki so teden dni po velikonočnih napadih na cerkve in hotele, v katerih je umrlo več kot 250 ljudi, v nedeljo prepovedali vsa oblačila, ki zakrivajo obraz in otežujejo identifikacijo. Prepoved sicer ne omenja neposredno oblačil muslimank, kot so nikabi in burke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Šrilanški predsednik Maithruipala Sisirsena je sporočil, da prepoved uvaja z izrednim zakonom, ki začenja veljati danes. Kot so še sporočili iz njegovega urada, bodo prepovedali oblačila, ki otežujejo identifikacijo, da bi zagotovili varnost v državi.

Skupina muslimanskih voditeljev je že v nedeljo pozvala člane muslimanske skupnosti v Šrilanki, naj ne nosijo oblačil, ki onemogočajo identifikacijo.

V državi osem dni po napadih še veljajo izredne razmere in močno poostreni varnostni ukrepi. Policija, vojaki in zasebni varnostniki izvajajo varnostne preglede na vhodih v javna poslopja, na avtobusih, vlakih, hotelih in javnih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič po napadih pa policijska ura minulo noč ni več veljala za vso državo ampak le za tri območja na vzhodu države. S tem so oblasti želele omogočiti dostavo blaga v prestolnico Kolombo iz drugih krajev po državi.

Prebivalci se danes počasi vračajo na delo, potem ko je prejšnji teden delalo manj kot 50 odstotkov zaposlenih v vladnih uradih.

Oblasti medtem še vedno iščejo osumljence za napade. Po napadih so pridržali že več kot 150 ljudi, našli in zasegli so tudi več kosov orožja in eksploziva. Zdaj zaradi namigov, da imata lokalni teroristični skupini, domnevno odgovorni za napad, povezave s tujino, iščejo tudi tujce, ki jim je vizum že potekel. Med aretiranimi po napadih je tudi 13 tujcev - deset Nigerijcev ter po eden državljan Iraka, Indije in Tajske.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija