NIČ VEČ OD SLABE BANKE: Sava je zdaj več kot 80-odstotna lastnica Hotelov Bernardin

Piran

Družba Sava je minuli teden svoj delež v družbi Hoteli Bernardin povečala s 55,77 na 80,81 odstotka. Svoj 25-odstotni delež je Savi prodala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki nima več v lasti delnic Hotelov Bernardin.

Savin prevzem Hotelov Bernardin je del konsolidacije turističnih naložb države, ki jo predvideva državna strategija razvoja turizma.

Sava in DUTB sta 4. aprila Hotele Bernardin obvestila, da je z 2. aprilom Sava svoj delež povečala s 55,77 odstotka na 80,81 odstotka oz. na 12.945.214 glasovalnih pravic ter da je DUTB svoj delež zmanjšala s 25 odstotkov na nič glasovalnih pravic, je zapisano na spletni strani Hotelov Bernardin.

Sava - katere največja lastnika sta državna Kapitalska družba (Kad) s 27,81 odstotka in Slovenski državni holding (SDH) z 18,53 odstotka delnic, sklad York pa ima 42,86-odstotni delež - je lani skupaj z DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom izvedla prevzemno ponudbo, v kateri je pridobila dodatnih 7,61 odstotka delnic Hotelov Bernardin in svoj delež povečala na 45,39 odstotka. Nato je od DUTB pridobila še 10-odstotni delež in lastništvo povečala na 55,77 odstotka, sedaj pa še na dobrih 80 odstotkov.

Od ostalih državnih lastnikov ima Zavarovalnica Triglav v Hotelih Bernardin 3,4-odstotni delež, Kad ima ali je imel 0,02-odstotni delež. Nekaj več kot 10-odstotni delež ima prek Gorenjske banke in družbe M&V Investments v lasti srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Hoteli Bernardin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp. So ena od turističnih družb, ki jih želi država vključiti v državni turistični holding - v tem naj bi bile še družbe Istrabenz Turizem, Sava Turizem, Hit, Thermana, Terme Olimia, Adria turistično podjetje in Unitur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran |  08 .04. 2019 ob  13: 40
Skoraj vsi hoteli v Sloveniji so v državni lasti . Politiki na poziciji nastavijo lojalne direktorje in potem skupaj plenijo in si polnijo žepe . Pri teh dejanjih jim pomagajo sindikati in glavni mediji , dokler bo taki ne bo turističnega napredka v naši deželi .