NIČ NI BILO S PREMIRJEM: Pogovori med Kulebo in Lavrovom so se zaključili brez napredka

Svet

Današnji pogovori zunanjih ministrov Ukrajine Dmitra Kulebe in Rusije Sergeja Lavrova v Turčiji niso prinesli napredka glede prekinitve ognja v Ukrajini, je po srečanju povedal Kuleba. Oba ministra sta izrazila pripravljenost za nadaljevanje pogovorov med stranema.

Zunanja ministra Ukrajine in Rusije, Dmitro Kuleba in Sergej Lavrov

"Govorili smo tudi o 24-urni prekinitvi ognja, a pri tem ni bilo napredka," je novinarjem po srečanju z Lavrovom povedal vodja ukrajinske diplomacije. "Zdi se, da v Rusiji o tem odločajo drugi," je dejal, pri čemer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP očitno mislil na Kremelj.

Srečanje, ki ga je v Antalyi gostil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, je opisal kot zahtevno. Pojasnil je, da je želel doseči dogovor o humanitarnem koridorju iz Mariupolja, "vendar na žalost minister Lavrov ni bil v položaju, da bi se zavezal k temu". Bo pa ruski minister o tem govoril s pristojnimi oblastmi, je dejal Kuleba.

Povedal je še, da se je pripravljen znova srečati z ruskim kolegom, če bo "potekala vsebinska razprava in bosta iskala rešitve".

Tudi Lavrov je izrazil pripravljenost na nadaljevanje pogovorov, a v okviru, ki sta ga strani vzpostavili v Belorusiji. "Današnje srečanje je potrdilo, da rusko-ukrajinski format v Belorusiji nima alternative," je povedal na novinarski konferenci po srečanju.

Poudaril je še, da ruski predsednik Vladimir Putin nima nič proti srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. A so za to potrebne priprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znova je zatrdil, da Rusija ni napadla Ukrajine, ampak vodi "posebno vojaško operacijo" za zaščito rusko govorečega prebivalstva in lastne varnosti. Operacija po njegovih besedah teče v skladu z načrti.

Ob tem je bil kritičen do Zahoda, ker Ukrajini pošilja orožje. ZDA pa je očital tudi, da v Ukrajini vodi laboratorije za razvoj biološkega orožja. Moskva je od Washingtona zahtevala pojasnila glede eksperimentov v teh laboratorijih, je še dejal ruski zunanji minister. Kritike Zahoda, da za to ni nobenih dokazov, je zavrnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija