NI ZADOSTNE PODPORE: Preoblikovanju ali ukinitvi volilnih okrajev slabo kaže

Slovenija

Vodje strank in predsednik republike Borut Pahor so sklenili, da bodo do počitnic skušali pripraviti predlog dveh sprememb volilne zakonodaje. Le s 46 glasovi lahko spremenijo volilne okraje in zgolj odpravijo neustavnost, vsaj 60 glasov pa je nujnih za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu. Noben predlog pa za zdaj nima ustrezne podpore.

Pahor je po današnjem srečanju s prvaki strank v predsedniški palači spomnil, da je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost pri območjih volilnih okrajev in ne pri vprašanju odločilnosti glasu volivca pri izbiri poslancev v DZ.

Po njegovem mnenju so dolžni storiti vse za to, da vsaj odpravijo neustavnost in s tem zagotovijo, da razpis volitev, ki bodo najpozneje spomladi 2022, ne bi bil ustavno vprašljiv. To lahko rešijo že s spremembo zakona, ki določa velikost volilnih okrajev, za kar je v DZ potrebnih najmanj 46 glasov.

Če želijo zagotoviti večji vpliv volivcev na izbiro poslancev, pa morajo ukiniti volilne okraje, uvesti liste in preferenčni glas. Za to zakonodajno spremembo pa je potrebna vsaj dvotretjinska večina vseh poslancev.

Ne za eno ne za drugo večino med strankami za zdaj ni zadostne podpore. Po Pahorjevih besedah je bilo v razpravi včeraj omenjeno vprašanje, ali je smiselno spreminjati okraje, če menimo, da bi hkrati z uveljavitvijo večje vloge volivca na izbiro poslanca "zadeli dva žeblja z enim udarcem". "To je smiselno razmišljanje, vendar obstaja možnost, da se ustrezna večina ne bi oblikovala," je opozoril Pahor.

"Tako zahtevnih sprememb obeh zakonov ne moremo pripravljati politiki, ampak potrebujemo strokovno pomoč," je opomnil. V naslednjih dneh se bo zato posvetoval s predsednikom vlade in generalnim sekretarjem vlade o tem, kako bi lahko vladne službe zagotovile strokovno pomoč pri pripravi novel.

Predloga zakonskih sprememb bodo na rednih sestankih s strokovnjaki in pogajalci iz vsake poslanske skupine skušali oblikovati do začetka parlamentarnih počitnic, je napovedal Pahor, ki bo usklajeval delo za pripravo novel. Po njegovem mnenju je tudi pametno, da bodo zaradi narave odločitve ustavnega sodišča in zaradi tega, ker je za to potrebna manjša večina, za odpravo neustavnosti ustanovili skupino, ki bo preučila spremembo okrajev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija