NI ŠE KONEC Z OPOZORILI: Prihaja nova vremenska fronta!

Kronika

Agencija RS za okolje (Arso) je za nedeljo izdala oranžno opozorilo za jugozahod države zaradi napovedanega močnega vetra, zaradi obilnih padavin pa za severozahod države. Količina padavin bo blizu 100 milimetrov v dobrih 12 urah, a to zaradi predhodne namočenosti terena ni povsem brezskrbna situacija, je dejal meteorolog Arsa Branko Gregorčič.

Na novinarski konferenci so pojasnili, da je bila minula noč burna. V hribih je pihal res viharen veter, na Kredarici s sunki do 185 kilometrov na uro. Količina padavin v Posočju in na bohinjskem koncu je medtem presegla 200 litrov na kvadratni meter.

Sobota bo po Gregorčičevih besedah prinesla mirno vreme. V noči na nedeljo je predvidena nova vremenska fronta, ki pa bo predvidoma vendarle nekoliko manj izrazita, kot je bila ta minulo noč, je pojasnil Gregorčič.

Arso je stopnjo vremenskega opozorila danes zjutraj spustil na rumeno, z izjemo jugozahoda Slovenije, kjer zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra za popoldne še vedno velja oranžno opozorilo, je še pojasnil Gregorčič.

Po besedah hidrologa Arsa Janeza Polajnarja je poplavni dogodek danes prešel v drugo fazo. Hudourniška voda z območja Gorenjske, zlasti z območja Bohinja in zgornjega Posočja sedaj postopno odteka proti osrednji Sloveniji. Sava je v okolici Ljubljane že dosegla svoj maksimum, in sicer 1200 kubičnih metrov na sekundo. Visokovodni val se sedaj pomika proti Zasavju, potem pa proti Posavju in Hrvaški.

Večje poplavno žarišče pa je trenutno na reki Dravi, ki je z dotokom iz Avstrije že močno narasla in trenutno poplavlja v Dravogradu. Na vstopu v državo ima Drava po Polajnarjevih besedah pretok okrog 1800 kubičnih metrov na sekundo.

"Ta poplavni val se bo tekom popoldneva in pa noči na soboto širil proti spodnjemu toku reke Drave, tako da lahko ponekod pričakujemo tudi nekoliko bolj obsežne poplave Drave kot običajno, zlasti na območju pod Mariborom, torej to območje med kanalom in pa staro struga Drave," je poudaril Polajnar.

Zvečer in ponoči bodo ogrožena tudi naselja dolvodno za Markovci proti hrvaški meji. Hidrologi pričakujejo, da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal nekje do noči na nedeljo.

Posted by Občina Dravograd on Petak, 3. novembar 2023.

Polajnar je naštel, da Drava ogroža predvsem naselja med staro strugo in kanalom hidroelektrarne Zlatoličje ter naselja v spodnjem toku Drave pod jezom Markovci, med staro strugo in kanalom hidroelektrarne Formin, kot sta Stojnci in Muretinci. Dodal je, da do teh naselij voda potencialno lahko pride, zato so tam ogroženi prebivalci.

Pričakujejo, da bo pretok Drave v srednjem in spodnjem toku okrog 2000 kubičnih metrov na sekundo. "To je pretok, ki je zelo redek v strugi Drave, večji je bil le ob katastrofalnih poplavah leta 2014 in podoben kot danes leta 2014. Ta pretok bo torej drugi ali tretji največji, zato so naselja ogrožena," je pojasnil hidrolog.

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre je dejala, da so že v četrtek na ogroženih območjih od Obale, Posočja do območij zgornje in srednje Save izvajali intervencijske nujne ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih.

Ponoči so ob potrebi aktivirali tudi suhe zadrževalnike, da so zadržali poplavne valove in v sodelovanju s civilno zaščito vzpostavljali pretočnost vodotokov. Z dežurstvi in interveniranjem pa bodo zdaj nadaljevali v porečju Drave, sploh popoldne in preko noči, ko bo začela poplavljati.

Ko bodo vodostaji po Sloveniji to omogočali, pa se bodo vrnili k izvajanju t. i. izrednih ukrepov, ki so jih izvajali pred obilnim deževjem v zadnjih dneh, in nadaljevali sanacijo po avgustovskih poplavah.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da so v današnji noči in jutru skupaj zabeležili 180 dogodkov, a vsi niso povezani z obilnimi padavinami. Predvsem je opozoril na možnost poplavljanja Drave, zato so sprožili celoten alarmni sistem na Dravi od Koroške do Podravja. Občinam so izdali tudi nekaj protipoplavnih vreč.

Ob tem se je zahvalil vsem pristojnim, ki so se na obilne padavine dobro pripravili. Izpostavil je pripadnike civilne zaščite v Baški grapi, ki jim je deževje sicer danes prizaneslo, so pa imeli "dobro vajo". Tam sicer še vedno odpravljajo posledice nalivov iz prejšnjega tedna na vodotokih in cestah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  05 .11. 2023 ob  09: 56
Uf. Koliko besed za nekaj kar se reče obilno deževje. Vsaj včasih so tako rekli.