NI SE ENORMNO PODRAŽILA SAMO ELEKTRIKA: Preverili smo, kako inflacijo občutijo obiskovalci koprske tržnice (VIDEO)

Koper

Inflacija. Strahotna beseda, ki starejše popelje nazaj v težke čase jugoslovanske finančne krize. Danes svet drsi v novo gospodarsko krizo zaradi covida-19. Na koprski tržnici smo preverili, kaj vse se je v novem letu podražilo.

Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra znašala pet odstotkov, je prvo oceno objavil evropski statistični urad Eurostat. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je to največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Novembra je bila letna stopnja inflacije 4,9-odstotna.

Eurostat pričakuje, da se je decembra glede na december predlani energija podražila za 26 odstotkov, potem ko je bila novembra letna stopnja rasti cen energije 27,5 odstotka. Hrana, alkohol in tobak so se decembra na letni ravni podražili za 3,2 odstotka (novembra za 2,2 odstotka), neenergetske industrijske dobrine za 2,9 odstotka (novembra za 2,4 odstotka) in storitve za 2,4 odstotka (novembra 2,7 odstotka).

Kako inflacijo doživljajo Koprčani?

Nekateri naši sogovorniki so opozorili, da se je na splošno vse nekoliko podražilo, predvsem hrana, kot je meso, kruh, ribe, olje in celo jogurt. Podražil se je tudi bencin, je spomnil sogovornik. Zaskrbljujoče je, da se morajo nekateri mnogim stvarem odrekati, da bi prišli skozi mesec. Težave pa imajo tudi prodajalci na tržnici, saj posledično ljudje kupujejo manj.

Čeprav gospodarski podatki za Slovenijo letos kažejo dobro, so ekonomisti skeptični do trajnosti trenda gospodarske rasti. Strokovnjaki opozarjajo, da bo gospodarsko krizo možno omiliti šele po reševanju zdravstvene krize in popolni imunizaciji prebivalstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  13 .01. 2022 ob  13: 54
-2
Energenti grejo gor zaradi nafte in (sicer nujno potrebnega) prehoda na obnovljivo energijo, poleg tega je v obtoku dosti več denarja kot ga je bilo pred covidom, višajo se minimalne plače in dviguje se povprečna plača (predvsem zaradi vseh covid dodatkov v javnem sektorju) ... pa nominalna gospodarska rast je tudi na nek način posledica inflacije (natisnjen denar porabljamo za pospeševanje gospodarstva -- ne viša se produktivnost dela, ampak masa denarja v obtoku in zato se tudi porabi več denarja, torej se viša nominalna rast, relativno smo pa nekje na pozitivni nuli). Po drugi strani je rast posledica zadržane porabe izpred enega leta, leta in pol, ki se je prelila v sedanjost ... tam pa zopet dvigajo cene omejitve pri dobavi surovin.

Obenem je pa inflacija tudi zelo psihološko pogojena -- ko vsi pričakujemo dvig cen, ko vidimo, da so se nekatere stvari že podražile, takrat se želiš zavarovati in tudi sam dvigneš cene (če le lahko, oz. zahtevaš višje plače). In smo v inflacijski spirali - ki jo ponavadi prekine kakšen šok, kot je drastični dvig obrestnih mer ... takrat bo pa državni dolg problem, ker bo država začela plačevati drage obresti za visoko stopnjo zakreditiranosti držav EU.

Ni enostavnega odgovora oz. rešitve na ta problem, gre za neskončno lovljenje (ekonomskega) ravnotežja ... vsekakor pa boljše tako, kot je bilo v času finančne krize - ko smo povsod zategovali pas in je vse obstalo. Vsaj sam menim tako.
Istriano |  13 .01. 2022 ob  11: 22
16
Lani nam je Rižanski vodovod dvakrat dvignil ceno vode. Kaj je tudi to zaradi naftnih derivatov?
ManofSteel |  13 .01. 2022 ob  10: 28
-2
Da ne boste preveč zavajali...kot prvo vse cene so regulirane po osnovi naftnih derivatov. Ko se naftbi derivati podražijo, je logično, da se tudi hrana in vse ostalo. Pa lrp dan še naprej "ekonomisti"od novinarjev...