NI ČUDNO, DA IMAJO TOLIKO BOLJŠI STANDARD OD NAS: Pametni Avstrijci zapakirali zrak, turisti kupujejo kot nori (FOTO)

Svet

Hallstatt je turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut na jugozahodnem bregu jezera Hallstatter See. Ime je dobil po nahajališču rudnikov soli, ki naj bi jih izkoriščali že v prazgodovini. Čeprav nima kraj niti tisoč prebivalcev, pa kaže, da je teh nekaj malo zelo podjetnih in iznajdljivih.

Okolica Hallstatta je znana predvsem po arheoloških najdbah in starejša železna doba je dobila ime Halštatska doba ali Halštatska kultura prav po najdbah v Hallstattu. Leta 2004 so v enem od rudnikov soli našli leseno konstrukcijo, ki velja za najstarejše rudniško stopnišče na svetu.

Včasih težko dostopno mesto je od leta 1595 pretakalo slanico po 40 km dolgem cevovodu, ki je najverjetneje najdaljši leseni cevovod na svetu, vse do kraja Ebensee. Šele leta 1890 so dobili vozne ceste, do tedaj je bil dostop mogoč le z živino ali s čolnom. Konec 20. stoletja pa je mesto postalo zanimivo tudi za turiste.

Kar znajo domačini očitno s pridom izkoristiti. V steklenice so zapakirali kar njihov Hallstattski zrak, ki ga tržijo po ceni 10 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  15 .01. 2020 ob  08: 06
Še ena od cvetk uredništva tega portala . Kje spite, da vas ne ukradejo?