NEZAKONITE POŠILJKE ODPADKOV: Nadzor tudi v Luki Koper; kaj je pokazal?

Koper

Inšpektorat RS za okolje in prostor je v sodelovanju s Finančno upravo RS (Furs) in policijo na mejnih prehodih, avtocestnih kontrolnih točkah in v koprskem pristanišču lani izvedel 71 skupnih akcij nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov. Pregledanih je bilo preko 3000 vozil; pošiljk odpadkov čez mejo je bilo 729, nezakonitih pošiljk pa 23.

Kot je danes na spletni strani objavil inšpektorat, so skupni nadzori nad pošiljanjem odpadkov prek meja potekali v okviru projekta SWEAP (Shipments of Waste Enforcement Actions Project) znotraj Evropske mreže za uresničevanje in uveljavljanje okoljske zakonodaje (IMPEL).

Skupaj s predstavniki Fursa in policije so preverjali, ali pošiljke odpadkov spremlja ustrezna dokumentacija, ali odpadki ustrezajo opisu na spremljajoči dokumentaciji, ali so za posamezne vrste odpadkov izpeljani pravilni postopki ipd.

Med nadzori je bilo pregledanih največ pošiljk odpadnega železa in barvnih kovin (275), nerazvrščenih odpadkov, kot na primer iz odpadkov pripravljeno gorivo (RDF), kompost, ki ne ustreza specifikaciji, odpadno komunalno blato, rejekti iz papirne industrije (176), sledile so pošiljke odpadne plastike (103) ter odpadnega papirja (91). Kontrolirane so bile tudi pošiljke izrabljenih motornih vozil, odpadnih svinčevih baterij, odpadnega lesa, odpadnih oblačil in še nekaj drugih vrst odpadkov.

V okviru akcij je bilo ugotovljenih 23 nezakonitih pošiljk odpadkov.

V devetih primerih je šlo za nezakonite pošiljke odpadnih kovin, v petih primerih za odpadno plastiko, v treh za bitumenske mešanice, v dveh za odpadni les, po en primer pa so bile obravnavane še pošiljke odpadnih oblačil, komposta, izrabljenih gum in nerazvrščenih odpadkov.

Pošiljke odpadkov se je obravnavalo kot nezakonite na primer zaradi kršenja pogojev iz soglasij (napačna pot, po kateri so se prevažali odpadki, nepopolno oziroma napačno izpolnjeni transportni dokumenti), odpadki niso ustrezali navedbam na spremljajoči dokumentaciji, manjkala so izdana soglasja vseh pristojnih organov in podobno. Uvedeni so bili tudi prekrškovni postopki zaradi kršenja določil izvajalske uredbe, denimo, da vozilo ni bilo ustrezno označeno s tablo A.

42 skupnih akcij nadzora je bilo izvedenih na avtocestnih počivališčih in kontrolnih točkah na bivših cestninskih postajah, 15 na različnih mejnih prehodih, 12 v pristanišču Luka Koper, opravljeni pa sta bili tudi tako imenovani dinamični kontroli (vožnja na določeni relaciji in zaustavljanje vozil, ki so prevažala odpadke).

V skupnih akcijah so se izvajali integrirani nadzori. Furs in policija sta izvajala tudi nadzore z drugih področij dela (trošarine, prevoz nevarnih snovi, prometna varnost in podobno), inšpektorji za okolje pa so v začetku leta izvajali še nadzore po zakonu o nalezljivih boleznih, kjer ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. S podobno intenziteto izvajanja nadzorov bodo nadzorni organi nadaljevali tudi v letu 2023, je še objavil inšpektorat.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija