NEZADOVOLJSTVO VSE VEČJE: Na Trgu Republike se bodo danes zbrali protestniki

Slovenija

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, opoldne pripravljajo protestni shod pred vladnim poslopjem. Ob doslej neuspešnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij je v sindikatih nezadovoljstvo vse večje, dodatno pa pričakujejo tudi uskladitev plač z inflacijo.

Shod so sicer napovedali, ko še ni bilo znano, da se bodo pogajanja v tem tednu nadaljevala. A tudi potem, ko so se v sredo drugič pogovarjali o uskladitvi plač z inflacijo in je vladna stran vztrajala pri prvotnem predlogu, ki za sindikate ni sprejemljiv, ocenjujejo, da je bila odločitev za shod prava.

Med njihovi zahtevami je poleg dogovora o uskladitvi plač z inflacijo tudi zaključek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Po prvotnih načrtih naj bi ta pogajanja sklenili že do sredine letošnjega leta, a se je v večmesečnih pogajanjih datum za dogovor vse bolj odmikal. Jeseni, potem ko je Slovenijo prizadela ujma, pa je vlada sindikatom predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij in prehod na nov plačni sistem zamaknili na začetek leta 2025, kar je leto pozneje, kot so do takrat načrtovali.

V pogajalski skupini sindikatov, ki danes pripravlja protestnih shod, pričakujejo, da se bo implementacija novega plačnega sistema začela najpozneje s 1. januarjem 2025 in končala do izteka mandata aktualne vlade, torej do konca junija 2026. Ob tem je njihova zahteva, da na novi plačni lestvici ne bo več osnovnih plač, nižjih od minimalne, nesorazmerja v osnovnih plačah pa se bodo odpravila na način, da se uvrstitve delovnih mest v javnem sektorju povišajo za šest plačnih razredov glede na uvrstitve v dogovoru iz leta 2018. A ob tem nove datume vežejo na pogoj, da se plače uskladijo z inflacijo.

Protestniki se bodo danes ob 11.30 zbrali na Trgu Republike in se od tam odpravili proti Gregorčičevi ulici. Poklicni gasilci bodo iz Gasilske brigade Ljubljana krenili že pred tem in najprej svoje zahteve predali ministrstvu za obrambo. Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu pa bodo proti Trgu Republike odšli izpred ljubljanskega kliničnega centra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .12. 2023 ob  14: 41
Parazitom ni nikoli dovolj