NEVZDRŽNO V PODGRADU: 150 domačinov je pol ure prečkalo cesto (VIDEO)

Slovenija

V Podgradu se je danes popoldne okoli 150 ljudi zbralo na protestnem shodu, s katerim so opozorili na preobremenjenost ceste med Kozino in Starodom ter od pristojnih zahtevali ukrepanje. Za okoli pol ure so s hojo po prehodu za pešce, a ob nadzoru policije, zaustavili promet, ki so ga v tem času po večini sestavljala tuja vozila.

Protest je organiziralo društvo Mirna cesta, ki že dalj časa opozarja na nevzdržne razmere za prebivalce ob tej prometnici med Italijo in Hrvaško, ki so se posebej poslabšale vstopu Hrvaške v EU in posledičnim povečanjem tovornega prometa. Samo lani je tako mejni prehod Starod prečkalo skoraj 290.000 tovornih vozil.

"Tovorni promet se je povečal v zadnjih petih letih za trikrat," je ob robu protesta za STA pojasnil predsednik društva Mirna cesta Dejan Dodič. "Pristojne opozarjamo, da je tako stanje nevzdržno in da to pot uporabljajo tovornjakarji iz vzhodne Evrope, ki bi lahko uporabili pot preko Ljubljane, se pravi po avtocesti, ki smo jo zato zgradili," je dodal.

S shodom zahtevajo, da pristojne službe prisluhnejo prebivalcem in začnejo izvajati nadzor nad prometom težkih tovornjakov, da prepovejo nočne vožnje vseh tovornih vozil in vožnje težkih tovornih vozil v tranzitu po omenjeni cesti.

Dodič je ob tem ugotavljal, da jim glede na neodzivnost pristojnih veliko možnosti ne preostane, med temi kot skrajno silo dopuščajo tudi možnost vložitve kazenskih ovadb, verjetno proti neznanim osebam. S takšno prometno politiko, kot jo imamo, izgubljamo okoli 20 milijonov evrov letno, ki bi jih lahko pobrali s cestnino, s čimer bi lahko v nekaj letih lahko vzporedno zgradili avtocesto, ki je bila pred desetletji celo že trasirana, je še spomnil Dodič.

Tudi udeleženci protesta so ugotavljali, da so razmere postale nevzdržne. Tovornjaki na cesti so nevarni in "res po čudežu ni kakšnih hujših nesreč", je povedal Damjan Brenčič iz Račic. "Imamo velike težave z ljudmi, ko hodijo na delo, da zamujajo na delo, nevarno je tudi za otroke," pa je ocenil Hektor Šepič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bošteran |  15 .09. 2018 ob  15: 27
Tako se dela Podgrajci kar pogumno naprej treba vztrajati ,ker naša pokvarjena oblast -politika računa ,da se bo ljudstvo utrudilo.Vztrajajte naprej ,isto bi morali storiti Škofjoti in Brtožani.Nasi politiki so izgubili stik z stvarnostjo ,realnostjo .Živijo v svojem svetu kot (po srbskem pregovoru)bubregi v loju.Še enkrat Podgrajčani vztrajajte se splača.
@ Vera |  15 .09. 2018 ob  09: 25
Bodi previdna in pozorna na prehitre voznike.Tam mimo vozi tudi Igor Kolenc, ki mu hitrost ni tuja.
Marjann |  15 .09. 2018 ob  09: 17
Pravijo, da " na mladih svet stoji ". Za ta protestni shod to ne drži, njim probleme rešujejo starši.
Samo enega sem videl, ki je " štrcal " po telefonu.
@Vera |  14 .09. 2018 ob  15: 06
no pa smo na poti razdora, namesto podpore. Tvoje razmišljanje je podobno sitni osebi, ki jo vse moti. Tudi v Pobegih imate možnost organiziranja in ukrepanja. Dirkaške voznike lahko disciplinira samo policija, ki pa je žal ni na spregled.
Ana |  14 .09. 2018 ob  14: 33
Ubogi Popovič. Še tukaj ga imajo na tapeti. Je pa res, da je on pri svojih potezah radikalen, ker pri nas edino na tak način nekaj dosežeš. Zato vztrajajte, bodite drzni, upajte si, drugače vas bodo spet žejne prepeljali čez vodo.
Vera |  14 .09. 2018 ob  11: 54
Pridite ob 8h zjutraj na prehod za pešce v Pobegih pa boste prav tako čakali 1h, da greste čez cesto. Za razliko da je tu še dirkališče, ki ga ravna in široka cesta dovoljuje. Bomo tudi v Pobegih počasi začeli razmišljat o takih potezah.....pa naj se folk, ki je od Čežarjev više vozi čez Miše na Dekane in naprej proti Kopru.
batman |  14 .09. 2018 ob  09: 37
@Mirna cesta

Mogoče nisi razumel kaj sem hotel povedati, ampak pri nas imamo z Ustavo zagotovljeno lokalno samoupravo. To ne pomeni, da tisti, ki so bili izvoljeni v Krajevno skupnost tudi odločajo o vsem, temveč to pomeni, da je slehernik iz Krajevne skupnosti odločevalec. Vsak ima pravico sklicati Zbor krajanov na katerem zbor sklene sklepe. Slednji so zavezujoči tako kot zakoni! Tu se pravzaprav vaša pot začne. Iz KS naprej. Sicer vam z lahkoto oporekajo karkoli boste naredili....

Sicer pa tako ali tako veste, da je ustrahovanje največje orožje današnjega sistema. Zato nekateri ne upajo nič. Ampak to ni vaš problem, ponavljam, osredotočati se morate na vaše pravice z druge strani in ne preko sistema, ki deluje kot deluje.
Če torej v vaših KS uredite Zbore krajanov na katerih sprejmete določene skpne sklepe, vam nihče ne more oporekati. Seveda vas še naprej lahko ignorirajo ampak, če boste sprejeli pametne sklepe, kot recimo neplačevanje položnic za stavbno nadomestilo se bo sistem zavedal, da je tam nekje nekaj KS, ki opozarja nase... tole špekuliram, najdite skupen 'gumb' v Krajevnih skupnostih in ga pritisnite....
@Kozina |  14 .09. 2018 ob  09: 29
ja bi imeli krožišča, lučke, potiskan beton in po novem še stolp, da bi lahko šteli kamione !!!!!!
@prst u oko |  14 .09. 2018 ob  09: 28
za Gašperšiča ni pomembna nobena cesta , ne železnica, zanj je pomemben samo njegov dobro plačna stolček !!! to je zagotovo dokazal !!!!
Mirna cesta |  14 .09. 2018 ob  08: 59
Batman - ni kaj se pogovarjat na KS in občini, ker so očitno pod vplivom države in njenih lobijev in ne upajo nič. Včerja predstavnikov občin ni bilo, zaukazali so še svojim podrejenim in porabnikom občinskega denarja, da se ne udeležijo. Žal je tako v naši državi. Tiste ki izvolimo da nas vodijo, branijo, ščitijo, nam obrnejo hrbet takoj ko jih potrebujemo.

Se pa strinjam da s predpisi ne bomo prišli do konca, ker so vedno napisani tako, da se nič ne da.
1