Nevsakdanja riba vznemirila ribiče

Piran

Nenavadni ulovi piranskih ribičev se v zadnjih letih kar vrstijo. Pred tremi meseci je na primer Emanuel Letica ujel mečarico, za katero nekaj desetletij nazaj ne pomnijo, da bi kako ujeli, ta teden pa je Draženko Šipraga v piranskem mandraču s "fošino" ujel ribo, za katero so tudi izkušenejši ribiči priznali, da se kaj takega v njihovih mrežah še ni znašlo. Šele po nekaj urah poizvedovanj so ugotovili, da gre za morski meč, ki je prav tako redek gost našega morja. 

Draženko Šipraga se vsako jutro s svojo dolgo "fošino" sprehodi ob robu piranskega mandrača, kjer se te dni zna ujeti kakega lepega kalamara ali sipo. Tako je že pred dnevi tam opazil nekaj njemu neznanih zelo hitrih, ozkih in slab meter dolgih svetlečih rib, v torek pa mu je uspelo eno ujeti. Okoli ulova se je zbralo nemalo radovednežev, ki so ugibali, za kakšno ribo gre. Čeprav je bila po obliki podobna ugorju, s svojo svetlikajočo barvo to ni mogla biti. Kmalu so ocenili, da kljub jegulji podobnemu dolgemu telesu zaradi ploščate oblike ni tudi to. Ni imela lusk, zaradi izjemno velikih oči in še zlasti kot britev ostrih špičastih zob so tretji pomislili celo na barakudo, a kaj, ko je bila zanjo nekam preozka, bolj podobna igli, vendar brez kljuna.

Pomočnik akvarista Vanja Bončina je povedal, da gre zaradi bočno stisnjenega telesa, podolgovate oblike, močno izraženih ust, ostrih zob, močne čeljusti in zato, ker nima lusk, po vsej verjetnosti za morski meč (Lepidopus caudatus), ki je globokomorska riba iz družine Trichiuridae. Živi na globini od 30 do 400 m, in to na področju od Norveške do Senegala, običajen je tudi na zahodnem delu Mediterana, v severnem Jadranu pa se pojavlja le občasno. Vodja Akvarija Valter Žiža pa je dodal, da so redkega morskega meča nedavno ujeli na trnek v portoroški marini in da lahko še zlasti v teh zimskih dneh kdo naleti še na kakšnega.

Deli novico:

...po nekaj ur poizvedovanj |  31 .03. 2014 ob  20: 31
Ma kakšne ribiče imamo v Piranu,ki ne poznajo ribe v morju?Danes je ribič lahko prav vsak "LOLEK"!Včasih smo v Piranu imeli tudi ribiško šolo in izpite za ribiča.Danes je pa kar je!
@ribić |  26 .02. 2014 ob  16: 36
eee moj močvirnik z barja.. ti je kolega pred mano odgovoril ,, primorci vemo kaj je fošina,bikjerin itd
ti pa na prebiraj regional zoki lj barje . com
primorci vemo |  26 .02. 2014 ob  13: 51
kaj je fošina, drugi prebirajte Regional Ljubljana :)
ribić |  26 .02. 2014 ob  11: 05
-1
kaj je to "fošina" ?
Drago |  26 .02. 2014 ob  10: 39
Jaz sem jih lovil na zahodni strani Afrike. So zelo okusne raze hrbtenice in nekaj reber v prednjem delu telesa sploh nimajo kosti. Prijemale so na vabo kosa sveže ribe ali živo vabo se razume s trnkom z zajlico.