NEVERJETNO NAKLJUČJE: Že tretji uničujoč potres na isti dan, prebivalci panični (VIDEO)

Kronika

Mehiko je v ponedeljek popoldne po krajevnem času prizadel potres magnitude 7,6 in z epicentrom 15 kilometrov pod zemljo, nedaleč od obale Tihega oceana med zveznima državama Colima in Michoacan blizu mesta Aquilla. V potresu je umrl najmanj en človek, v prestolnici Ciudad de Mexico pa je na obletnico dveh uničujočih potresov izbruhnila panika.

V nakupovalnem središču v pristaniškem mestu Manzanilla v zvezni državi Colima so padajoče ruševine ubile eno osebo, je na Twitterju sporočil mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Zaradi potresa je bilo poškodovanih tudi več zgradb v mestu Coalcoman v zvezni državi Michoacan. Med drugim je bila poškodovana mestna bolnišnica, o žrtvah pa ne poročajo.

Potres v prestolnici Ciudad de Mexico ni povzročil škode, so pa v mestu oblasti izdale ukaz za obvezno evakuacijo. Zaradi potresa so oblasti razglasile tudi nevarnost cunamija. Ameriški pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji pa je sporočil, da bi lahko obalna območja čez noč zajeli valovi, ki bi dosegli višino do treh metrov.

Potres je sprožil več deset popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši po podatkih nacionalnega seizmološkega urada magnitudo 5,3, poroča BBC.

To je bil že tretji večji potres, ki je 19. septembra prizadel to latinskoameriško državo. V državi so le malo pred novim tresenjem tal obeležili obletnici dveh uničujočih potresov leta 1985 in 2017, v katerih je umrlo na tisoče ljudi.

19. septembra 1985 je potres z magnitudo 8,1 v Ciudad de Mexicu ubil več kot 10.000 ljudi in uničil na stotine stavb. Na obletnico tega potresa leta 2017 pa je v potresu z magnitudo 7,1 umrlo okoli 370 ljudi, večinoma v glavnem mestu.

Mehika leži na seizmično in vulkansko najaktivnejšem območju na svetu, znanem kot ognjeni obroč, kjer se pacifiška plošča stika z okoliškimi tektonskimi ploščami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija