NEVERJETNI RAZPONI CEN NEPREMIČNIN NA OBALI: Vila za 3,6 milijona v Portorožu, v Laborju pa hiša po 10 evrov na m2

Koper

Iščete večje stanovanje, bi si radi omislili počitniško domovanje ali se iz mesta umaknili na podeželje? Potem ko so cene nepremičnin lani neverjetno poskočile, so od letošnjega poletja nekoliko bolj prizemljene. Razpon cen je sicer ogromen, od 400 pa do 2900 evrov na kvadratni meter. A seveda je vse odvisno od tega, kje želite bivati in v kakšni nepremičnini. O stanju na nepremičninskem trgu smo se pogovarjali z nepremičninskim posrednikom Danielom Lovšinom.

Evforija, ki je na nepremičninskem trgu vladala od lanskega leta do letošnjega poletja, popušča. Direktor nepremičninskega podjetja Casabela, ki že skoraj 25 let deluje na območju Obale in njenega zaledja, Daniel Lovšin meni, da so cene dosegle vrhunec – predvsem pa so dosegla vrhunec nerealna pričakovanja. Na spletnih portalih se namreč pojavlja vedno več ponudb, ki oglašujejo oziroma prodajajo nepremičnine po zelo nerealnih cenah. 

Kot pravi nepremičninski posrednik, bi morali prodajalci poslušati nasvete strokovnjakov. "Je pa res, da tudi agenti težko prepričamo prodajalce v primerne prodajne cene, ko imajo na podlagi nerealnih ocen iz spletnih oglasov izoblikovano svojo ceno." So pa končne oziroma realizirane cene prodanih nepremičnin nižje od oglaševanih, razen v primerih, ko je izhodiščna cena postavljena realno oziroma tržno.

Garsonjero ali manjše stanovanje, pa tudi dvo- ali trisobno stanovanje, skušajo prodati po 4000 ali 5000 evrov na kvadratni meter (m2). "Tu gre ali za preveč ambiciozna ali pa nerealna pričakovanja prodajalcev, da bodo cene rasle v nebo. Kar pa se po mojem mnenju ne bo zgodilo. Obenem pa takšni oglasi neupravičeno dvigujejo pričakovanja še drugim. Kar pa je samo špekulativne in kratkotrajne narave."

V zadnjem letu so se cene dvignile za 15–18 odstotkov, kar gre pripisati predvsem visokim pričakovanjem prodajalcev, pa tudi ugodnega financiranja s strani bank, zaradi česar so kupci pripravljeni odšteti nekoliko več. Sedaj se povprečne cene rabljenih nepremičnin na Obali gibljejo med 1800 in 2500 evri na m2. "Govorimo predvsem o nepremičninah v središčih in tistih, ki so oddaljene do nekaj kilometrov iz središča Kopra, Izole, Pirana ali Ankarana. Gre sicer za večja stanovanja, cene hiš so v povprečju nekoliko nižje, z izjemo seveda bolj prestižnih stanovanj in hiš," je pojasnil Lovšin. Visoke cene, med 2200 in 2900 evri/m2, dosegajo tudi novogradnje.

Daniel Lovšin

Stanje je ravno nasprotno na Tržaškem, kjer je ponudba nepremičnin veliko večja kot povpraševanje. Tržaška nepremičninarska posrednica Maja Vrtovec kot razloge za takšno stanje navaja porast javnih dražb, prodajo celotnih zgradb s strani bank in zavarovalnic, odkup več let zapuščenih velikih stavb, ki so nato preurejene v manjše enote, in demografski upad mesta, piše primorski.eu. Je pa v porastu zanimanje za nakup nepremičnin s strani Slovencev, saj je Trst le dobro uro vožnje oddaljen od Ljubljane in 20 minut od Kopra.

Garsonjere dražje od hiš

Visoki cenovni razponi so posledica različnih faktorjev. Cena na m2 je tako odvisna predvsem od lokacije – v kateri obalni občini je nepremičnina, ali gre za zaledje, ali je blizu mestnemu središču oziroma se nahaja v samem mestnem središču –, leta gradnje, stanja nepremičnine, morebitne adaptacije, kvalitete gradnje, dostopnosti in pripadajoče infrastrukture.

Manjša stanovanja, kot so garsonjere, se prodajajo tudi po višjih cenah, tudi preko 3000 eur/m2, in sicer zaradi nižje skupne cene samega stanovanja glede na majhno kvadraturo. Najnižje cene dosegajo hiše na bolj oddaljenih lokacijah, predvsem v zaledju slovenske Istre: v zaselkih ob hrvaški meji bi za delno obnovljeno bivalno nepremičnino morali odšteli okoli 1000 eur/m2, za objekt potreben popolne prenove pa tudi zgolj 400–500 eur/m2, je povedal Lovšin.

Luksuzno stanovanje v Luciji za 990.000 evrov. (vir: nepremicnine.net)

Problem predstavljajo ožja mestna središča

Družine najpogosteje povprašujejo po rabljenih dvosobnih ali trisobnih stanovanjih, samski ali mlajši pari po garsonjerah in enosobnih stanovanjih. Za stanovanja na Obali se zanima vedno več upokojencev, ki si želijo tu preživeti brezskrbne dneve v pokoju. Veliko je tudi zanimanja za večje objekte, ki se lahko spremenijo v apartmaje oziroma nastanitve za turistične potrebe.

Kupci izbirajo nepremičnine v vseh štirih obalnih občinah, nobena ni izjema. Pri nakupu se odločajo glede na svoje potrebe, oddaljenost od delovnega mesta, šole in vrtca, mesta in trgovskih centrov. Za tiste, ki se odločajo za nakup vikenda, pa je seveda pomembna bližina plaže oziroma morja ter nenazadnje lep pogled in terasa. "Tistim, ki izbirajo nepremičnino za dolgoročno bivanje, predstavljajo problem le ožja mestna središča Kopra, Izole in Pirana, saj vemo, da je tu parkiranje vozil omejeno," je razložil nepremičninski agent.

Tri najdražje vile se prodajajo v piranski občini, in sicer za 3.6, 2.9 (na fotografiji) in 2.85 milijona evrov. (vir: nepremicnine.net)

Najdražji nepremičnini v piranski občini, najcenejši v Laborju 

Kot je pojasnil, najnižje cene dosegajo hiše in zemljišča v zaledju Kopra, Izole in Pirana, predvsem tiste nepremičnine, ki so od središča mest oddaljene 20–30 minut in več. Takšne nepremičnine so lahko tudi težje dostopne, do njih vodijo makadamske ceste, imajo slabšo infrastrukturo (vodovod, elektrika, telefon) in podobno. Cene se tako gibljejo od 800 do 1400 eur/m2, ruševine pa se na takšnih območjih prodajajo tudi po 400–500 eur/m2 s pripadajočim zemljiščem. Po drugi strani pa najvišje cene dosegajo prestižne vile. Najdražja se prodaja v Portorožu za 3,6 milijona evrov, kar nekaj ponudbe je tudi v rangu dveh in treh milijonov evrov.

Na največjem slovenskem nepremičninskem portalu nepremicnine.net se trenutno najdražje stanovanje v južnem delu Primorske prodaja v Luciji, in sicer za 990.000 evrov. Gre za štirisobno, t. i. penthouse stanovanje v ekskluzivni lucijski Rezidenci. Najcenejše stanovanje lahko kupite v vasi Labor, in sicer dvosobno stanovanje v fazi prenove, ocenjeno na 39.000 evrov. Tudi najcenejšo hišo prodajajo v Laborju, zanjo zahtevajo le 10 eur/m2. Najdražja vila pa se prodaja, kot že rečeno, v Portorožu po ceni 3,6 milijona evrov.

To je oglas za trenutno najcenejšo hišo v slovenski Istri. (vir: nepremicnine.net)

Obala in Ljubljana imata dokaj podobne cene nepremičnin, mogoče izstopa le središče Ljubljane in njene bolj prestižne lokacije. Tam so cene v povprečju višje za okoli 15–20 odstotkov. Najcenejše so še vedno nepremičnine v Prekmurju, sledijo območje Štajerske, določeni predeli Dolenjske in območje Koroške.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  19 .09. 2019 ob  17: 29
-1
Ima kaksna druzina vec kot pet otrok kot jih je vcasih bilo normalno za pricakovat?
Mladih je bolj malo...cez 30-40 let bo polovica stanovanj in his skorajda praznih in sezona visokih cen bo strmo padla.Pa tudi mladi ne bodo vec nadomestili starejsih...
Zdej ali bomo druga Kalifornija za upokojence ali se bodo tujci naselili.Nekje vagam med enim in drugim
Istriano |  19 .09. 2019 ob  14: 05
24
Razpon cen ni neverjeten, ampak popolnoma normalen. Odvisen je od lokacije in objekta. Enkrat me je ena Ljubljančanka vprašala zakaj imamo tako visoke cene nepremičnin v slovenski Istri. Sem ji odgovoril:"zaradi vas".