NEVERJETNI ČLOVEŠKI IDIOTIZEM: Zaželel si je trofejo; pod streli omahnil gospodar neba naših Alp (FOTO)

Slovenija

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sporočilu za javnost opozarja na nezakonit lov in ubijanje zavarovanih vrst ptic v Sloveniji. Nedavno so tako odkrili, da je pod strelom krivolovcev omahnil planinski orel.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije zadnja tri leta sistematično zbira kadavre naključno najdenih zavarovanih vrst ptic. Zbrane kadavre enkrat letno rentgensko skenira v sodelovanju s slovensko policijo.

V začetku decembra so tako opravili rentgensko skeniranje 111 kadavrov zavarovanih vrst ptic. "Skeniranje je pokazalo, da je bil med njimi tudi osebek planinskega orla, najden konec novembra 2021 na območju Cerknega, ki je bil ustreljen s šibrino puško," so navedli.

Planinski orel je na območju Slovenije zavarovana vrsta ptice. Uvrščen je na rdeči seznam ogroženih ptic gnezdilk Slovenije, kjer je opredeljen kot ranljiva vrsta. "Gre za redko in maloštevilno vrsto z velikim naravovarstvenim pomenom za celotno državo in mednarodno skupnost. V Sloveniji imamo trenutno zabeleženih le od 32 do 38 parov te vrste," so izpostavili v društvu.

Nezakonit lov s strelnim orožjem je v praksi zelo težko odkriti, saj se primeri dogajajo razpršeno, sledi pa se v naravi pogosto hitro zabrišejo. "Bolj pereče je, da takšna dejanja med ljudmi še vedno niso dojeta kot prekršek, ki bi ga bilo potrebno prijaviti. Zato veliko primerov ostane neopaženih oziroma nezaznanih," so navedli.

Ljudi, ki zaznajo sum na nezakonit lov in ubijanja ptic, zato pozivajo, da informacije posredujejo na policijo 113 ali anonimno številko policije 080 1200. V primeru, da v naravi najdejo mrtvo ptico, pa naj to takoj sporočijo v Prirodoslovni muzej Slovenije ali na društvo za preučevanje ptic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija