NEVARNOST NEUREJENEGA IZSTOPA? EU po zavrnitvi ločitvenega sporazum izraža skrbi

Svet

Spodnji dom britanskega parlamenta je prepričljivo zavrnil ločitveni sporazum, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU. Laburisti so po zgodovinskem porazu premierke Therese May zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi, o čemer bo parlament razpravljal in glasoval v sredo. EU v prvih odzivih skrbi povečano tveganje brexita brez dogovora. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v prvem odzivu v britanskem parlamentu britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Skrbi ga nevarnost brexita brez dogovora.

Mayeva je po glasovanju dejala, da je "slišala, kaj je nocoj povedal spodnji dom". Napovedala je, da bo do ponedeljka pojasnila, kako naj bi stvari potekale naprej. Ponovila je, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu leta 2016.

Premierka je že takoj po objavi izidov glasovanja dejala, da je treba ugotoviti, če vlada še uživa podporo. Razprava in glasovanje o nezaupnici bosta že danes.

Za dogovor sta glasovala 202 poslanca, 432 jih je bilo proti. Čeprav je bila zavrnitev pričakovana, gre za najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva. Za podporo dogovoru je bilo sicer potrebnih 318 poslanskih glasov.

"Če dogovor ni mogoč in nihče noče dogovora, kdo bo potem končno zbral pogum in povedal, katera je edina pozitivna rešitev?" je kot prvi iz vrst EU Tusk tvitnil v odziv na glasovanje v Londonu.

Tuskov tiskovni predstavnik pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil zaskrbljenost EU zaradi "nevarnosti neurejenega izstopa" Velike Britanije iz EU po zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu.

Odzval se je tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar, ki izid glasovanja v britanskem parlamentu obžaluje. Kot je še tvitnil, se je EU vseskozi pogajala v dobri veri z željo po ohranitvi konstruktivnega sodelovanja tudi v prihodnje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija