NEVARNA SOČA JEMLJE ŽIVLJENJA: Samo julija toliko nesreč kot lani v celem letu

Kronika

Policijska uprava (PU) Nova Gorica opozarja na previdnost pri kopanju in ostalih aktivnostih na vodi, saj se je od začetka julija zgodilo že toliko nesreč kot v celem lanskem letu. Po statističnih podatkih so policisti na območju PU Nova Gorica v letih 2016 in 2017 obravnavali po dva primera utopitve, predlani šest, lani pa štiri nesreče na vodah.

V letošnjem letu so obravnavali prav tako že štiri nesreče na reki Soči v Zgornjem Posočju, vse so se zgodile v mesecu juliju. Poleg torkove tragične nesreče s smrtnim izidom 33-letnega slovaškega kajakaša blizu naselja Kal-Koritnica so 4. julija obravnavali tudi nesrečo 39-letnega avstrijskega kajakaša na Soči v okolici Kobarida, ki se je poškodoval.

Poleg tega so policisti na tem območju obravnavali še dve nesreči s poškodbami, 1. julija se je ob reki pri pešpoti za slap Kozjak med soteskanjem poškodovala 50-letna državljanka Francije, 7. julija pa se je pri skoku v reko Sočo blizu naselja Lepena poškodoval češki državljan.

Kopanje ni povsod varno

Tako kot drugje po Sloveniji je tudi na območju PU Nova Gorica določenih kar nekaj kopalnih voda, kjer se je poleti mogoče ohladiti v rekah in jezerih. Kopanje pa ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene. Ob tem je treba upoštevati osnovne varnostne ukrepe, so opozorili na policiji.

Na območju PU Nova Gorica štejejo kot kopalne vode določeni predeli reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu ob Soči in Solkanu), hudourniška reka Nadiža od naselja Logje do Robiča ter reka Idrijca na odseku Bače pri Modreju. Reka Soča in njeni pritoki so zanimivi tudi za adrenalinske športe oz. različne rekreacijske dejavnosti na in ob vodi. Nekatere med njimi so po opozorilu policije lahko varnostno problematične.

Inšpektorji v akciji tudi to poletje

Sicer pa je regijska koordinacija inšpekcij iz Nove Gorice tudi letos pred začetkom turistične sezone sklicala delovni posvet z namenom zagotavljanja večje varnosti na reki Soči, kjer so predlagali tudi časovne termine izvedbe skupnih poostrenih nadzorov. Sestanka so se udeležili inšpektorji različnih inšpekcijskih služb, med njimi tudi predstavniki PU Nova Gorica.

Enega od predlaganih skupnih poostrenih nadzorov so izvedli v petek. V prihodnje bodo izvedli še dva podobna poostrena nadzora, so napovedali na policiji.

Deli novico:

pegam |  12 .07. 2018 ob  11: 57
Nabiti ceno za za uporabo Soče in ne pustiti vsakogar brez iskušenj na vodo pa bo mir na vodi . ribiči plačujejo malo premoženje za en an ribičije na reki in ne zganjajo kravala na vodi in ne svinjajo okolice ,samo poglejte poreklo konzerv ki se valjajo po bregovih in okolici pa nihče od teh vshodnjakov ni plačal centa za svinjanje te naše naravne lepote ki je unikat v Evropi in okolici.
tudi |  12 .07. 2018 ob  11: 22
tudi oni zbirajo obvestila, Soča teče nič ne reče
magnolija |  12 .07. 2018 ob  11: 11
očitno res nekaj ni v redu s kontrolo in spremljanjem vseh nadebudnih "padalcev, letalcev, kanuistov, in ne vem še kaj.
morda je na nevarnih mestih premalo opozorilnih tabel, mesta bo vsekakor potrebno dobro in vidno označiti.
preveč mladih življenj konča v teh soteskah, se vam ne zdi, da je potrebno resneje razmisliti o pristopu?
denar ni vse. Vsaj mislim tako, da ni!!!