NEVARNA MODRA GALICA PRI PASJI PLAŽI: Izolanka hvaležna za hiter odziv pristojnih služb

Izola

Včeraj okoli 20.30 so na izolsko policijsko postajo poklicali domačini, ki so pri pasji plaži opazili posuto modro galico. Pogrešali so namreč mačko, pes pa se je čudno vedel, nam je povedala Izolanka, ki se je ob tem zahvalila koprskim gasilcem za hitro intervencijo.

Glede na lokacijo – snov je bila posuta blizu pasje plaže, ob poti pri vratih v Delamaris – bi lahko sklepali, da je nekdo to storil namenoma, da bi ogrozil živali.

"Da je strup, smo posumili, ker mačke ni bilo domov, pes pa se je izredno čudno vedel in imel drisko. Poklicali smo policijo, ti so teren pregledali, poklicali gasilce in vse temeljito sprali. Na vaši strani bi se radi zahvalili za tak hiter pozitiven odziv," je zapisala naša bralka.

Leonard Baričevič

Modra galica ali bakrov sulfat se uporablja kot herbicid, fungicid in pesticid. V kombinaciji z apnom je, denimo, v uporabi za zatiranje peronospore na vinski trti. Razredčena raztopina se uporablja za zdravljenje parazitskih okužb pri akvarijskih ribah, a pripravek zahteva skrbno ravnanje, ker je snov zelo toksična.

Zastrupitve z modro galico redke, a ne nemogoče

Kot nam je pojasnil veterinar Leonard Baričevič, so zastrupitve z modro galico zelo redke, saj ni prijetnega okusa in je dražilna, zato je mačke ali psi ponavadi ne ližejo. Ni pa nemogoče, zlasti če je modra galica pomešana s kakšno hrano ali drugo snovjo. "Že majhne količine povzročijo bruhanje ter hude prebavne motnje z drisko. Če žival zaužije večjo količino modre galice oziroma bakrovega sulfata, lahko ta poškoduje jetra, ledvice, v skrajnem primeru žival pogine," je dejal Baričevič.

Ker je modra galica precej razširjena, Baričevič opozarja lastnike psov k previdnosti zlasti v obdobju škropljenja. Posebej je nevarna za vodne organizme, zato "res ni primerno, da se jo uporablja oziroma celo odvrže ob vodnih virih ali morju".

"Bakrov sulfat je škodljiv za zdravje, posebno, če pride v kontakt s kožo. Ne vdihavaj hlapov," pa svetujejo na spletni strani Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Deli novico:

Volilec |  17 .04. 2018 ob  18: 29
izredno neodgovrno dejanje
Takih v izoli ne rabimo
curlo |  14 .04. 2018 ob  15: 13
@@ma daj !!!! Imaš mojo podporo, če se odločiš za kandidiranje in greš v politiko. Samo take kot si ti rabimo, da postanemo bolj humani ( taki kot bi samo v teoriji radi bili....ali pa ne ...quien sabe?), taki ki so nam živali in vsa narava bolj blizu kot vsi hinavci v človeški podobi....hipokriti brez kraja in konca.......
@ma daj |  14 .04. 2018 ob  10: 48
Ma ne ga srat s takimi dej dej.
Zivali morajo tudi uzivat ne pa sam taksni pajaci kot si ti.
Zivali so zakon in najvecji skodljivci na svetu smo mi ljudje. Porco......
Justino | včeraj ob 17:08 |  14 .04. 2018 ob  10: 44
-1
Ti si ful pameten, ves to?
ma daj |  14 .04. 2018 ob  09: 27
stanovalci okrog pasje plaže so bili že ob otvoritvi precej nestrpni in neprijazni do tega, da se tam kopajo živali, ker naj bi namreč svinjali okolico, kakali in lulali v morje in motili sosesko.....nič novega, tečnežev je vedno vsepovsod dovolj, ne bi bilo nič čudnega, če je ta modra galica tudi njihov izum
Jasna |  14 .04. 2018 ob  09: 07
ZA TAKO HITRO INTERVENCIJO BI SE ZAHVALILA IZOLSKIM POLICISTOM IN IZOLSKIM GASILCEM.
Svetilnik |  13 .04. 2018 ob  17: 15
res da je to strup namenjen polžem a tudi ostali se lahko zastrupimo z tem če zaužijemo ... pse pa na povpdce in jih nadzirat a ne šetat brezglavo
Justino |  13 .04. 2018 ob  17: 08
-6
kakšen džanki se zadeval z to snovjo ker ni imal za šus,pa pozabil vzet seboj.