NEVARNA IGRA NAJSTNIKOV TUDI PRI NAS? Zastrašujoč trend, ko zbežijo od doma

Slovenija

V zadnjih mesecih je bilo po Sloveniji pogrešanih kar nekaj mladoletnikov, dva primera so zabeležili tudi na Obali. Pri tem se zastavlja vprašanje, ali gre morda za nevarno igro, o kateri so poročali v Veliki Britaniji. Za odgovore smo se obrnili na policijo.V zadnjem času smo skoraj vsak teden poročali o pogrešanih mladoletnih osebah, a kot pravijo na policiji, ne beležijo večje frekvence pogrešanih mladostnikov, saj begajo od doma skozi vse leto. V letu 2017 so obravnavali 178 primerov pogrešanih mladoletnih oseb, v letu 2016 pa 206.

Otroci in mladoletniki so najpogosteje izsledeni v zelo kratkem času, pogosto še istega dne. Beležijo tudi primere, ko so otroci in mladoletniki pogrešani dalj časa, vendar le redko več kot nekaj dni.

Policisti takoj v akcijo

Slovenska policija ob prijavi pogrešanja otroka prične takoj izvajati številne aktivnosti, od prvih pogovorov s prijaviteljem do poizvedb pri svojcih, znancih, prijateljih ter drugih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke. Sočasno se preverjajo in analizirajo vsa zbrana obvestila ter na tej podlagi izvajajo nove poizvedbe. Poleg tega se vse prijave pogrešanih oseb, torej tudi otrok, nemudoma vnesejo v različne policijske evidence in v druge sisteme medsebojnega policijskega informiranja, kar pomeni, da so tudi druge države, zlasti v Evropi, obveščene o pogrešanem.

V Veliki Britaniji nevaren trend

Kot smo pred časom poročali, v Veliki Britaniji beležijo primere, ko naj bi mladoletniki zbežali od doma, pri tem pa tekmovali z drugimi vrstniki, koga bodo večkrat omenili na spletu. Tudi med komentarji na Regionalu je zaslediti skrbi, če se to morda dogaja tudi v Sloveniji. Kot so nam zatrdili na policiji, te nevarne igre še niso zasledili.

Kakšni so razlogi za pobeg?

Na policiji navajajo, da so vzroki za beg mladostnikov različni (druženje s sovrstniki, uporništvo, neuspeh v šoli, zaljubljenost …), najpogosteje pa nerazumevanje v svoji domači okolici. Po njihovih izkušnjah starejši mladoletniki pobegnejo od doma tudi zaradi večje potrebe po svobodi, želji po dogodivščinah in se odpravijo npr. na morje ali v kakšen bolj oddaljen kraj. V takšnih primerih gre bolj za starejše mladoletnike, ki izvedejo beg največkrat v skupini prijateljev, dodajajo.

Pomembne so zadnje informacije

Kadar starši ugotovijo, da otroka ni in ne bo domov, ko ga kličejo po telefonu in se jim ne javlja na klice, ko preverijo že vse možne informacije, kje bi se lahko nahajal in ali je pri sorodnikih ali prijateljih, je najkoristneje, da se zglasijo na policijski postaji in pogrešanje prijavijo.

Pomembne so vsekakor zadnje informacije, in sicer kdaj je bil otrok nazadnje viden, kje se je nahajal pred pogrešanjem, s kom je bil v stiku in do kdaj, kako je bil oblečen. Vse to so potrebne informacije, ki so policistom v pomoč pri iskanju otrok in mladoletnikov.

V vsakem primeru obveščen tudi CSD

Občasno iz razgovorov ali pogovorov z mladostniki policisti pridobijo informacije, da so pogrešanega sovrstnika videvali, vendar nihče o tem ni obvestil staršev ali policijo. Takšno ravnanje oz. ne-reagiranje je lahko nevarno, saj je lahko pogrešan mladostnik v stiski in morda potrebuje strokovno pomoč (npr. psihološko).

Za policijo je izrednega pomena, da poskuša ugotoviti vzrok bega, ker je lahko otrok morda žrtev kaznivega dejanja (razne oblike zanemarjanja, nasilja, spolnega nasilja ...). V takšnih primerih je pomembno, da pristojne inštitucije otroka obvarujejo in namestijo na varno mesto. Naloga policije pa je, da kaznivo dejanje preišče in o ugotovitvah obvesti tožilstvo.

Kot že rečeno, so pogrešani mladoletniki najpogosteje izsledeni v zelo kratkem času. Najdene mladoletne osebe policisti predajo staršem ali pa strokovnim delavcem centrov za socialno delo (CSD). V vsakem primeru pa o begu obvestijo tudi CSD.

Deli novico:

benji |  15 .12. 2017 ob  22: 36
Če je vse res igra, potem bi bilo potrebno naknadno objaviti, kako so otroka našli, morebitne vzroke za pobeg od doma in kakšne so bile posledice njihovega ravnanja. Naj se še drugi otroci, in njihovi starši, seznanijo tudi s tem, sicer vsa iskanja in pisanja po časopisih izgledajo le kot reklamam za njihovo početje.
crniovcar |  15 .12. 2017 ob  21: 54
ste jim dali pravice ,naj jih koristijo.
naj grejo naj se vrnejo na socijalno

Današnji otroci! |  15 .12. 2017 ob  19: 15
So ANGELČKI proti nam. !!!!
Fikret |  15 .12. 2017 ob  18: 05
take otroke takoj u popravni dom !
Justino |  15 .12. 2017 ob  18: 01
zaradi takih in podobnih situacij je otrokom treba dati batine ne pa jih zaščitit z zakonom o nasilju in nevem kakih še limonadah.
Rnb |  15 .12. 2017 ob  16: 48
To se je vedno dogajalo,samo včasih ni bilo medijev,pa se ni govorilo,to je mladost,ki jo mladina na take in drugačne načine preizkuša včasih pa tiho sporočajo staršem,da nekaj neštima!!!
Nihče |  15 .12. 2017 ob  14: 27
drug ni kriv kot starši,da to dopuščajo,kajti to objestnost in škodežljivost s strani teh otrok vidim vsak dan ko se vračajo iz šole.
jebiveter |  15 .12. 2017 ob  11: 57
17
uporniki brez razloga, ko v trebuščku zašraufa, pa hitro v domače jasli...