NEURJA Z MOČNIM VETROM ZAJELA DRŽAVO: Ponekod tudi toča (FOTO, VIDEO)

Kronika

Večji del države je danes zajelo neurje z močnim vetrom in nalivi. Popoldanske močne nevihte, močnejši sunki vetra in udari strel so povzročili številne prekinitve oskrbe z električno energijo, po podatkih Elektra Maribor je bilo ob 15.25 brez napajanja kar 12.000 uporabnikov. Posebej hudo pa je bilo neurje na Ptuju.

Zaradi močnejših neviht z nalivi in sunki vetra lahko na cesti ostanejo večje količine vode. Promet se lahko upočasni, zato na prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram. Obenem pa opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Kot je na spletnem družbenem omrežju Twitter poročal portal Neurje.si, je poplavilo center Ptuja in številne objekte ter ceste. Na Krajgarjevi ulici je močan nevihtni piš, ki je v sunkih presegel 100 kilometrov na uro, odtrgal del strehe.

"Huda ura na Ptuju že kaže grozljivo sliko posledic. Na terenu so vse razpoložljive ekipe PGD Ptuj. Tudi vse ekipe javnih služb so zunaj. Odstranjujejo padla drevesa, smetnjake, popravljajo drogove javne razsvetljave," pa je preko družbenega omrežja Facebook sporočila županja Ptuja Nuška Gajšek.

Center Ptuja je poplavljen! Poplavljeni so tudi številni objekti in ceste. Hvala Marija Blažek za poročanje.

Posted by Neurje.si on Sunday, July 7, 2019

Na območju Koroške so podrta drevesa po podatkih centra za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje ovirala promet na območju Dravograda, kjer je podrto drevje za nekaj časa zaprlo cesto Dravograd-Črneče-Libeliče in lokalno cesto Otiški vrh-Cviterško sedlo. Obe sta zdaj že prevozni. V Podkraju v občini Ravne na Koroškem je v daljnovod udarila strela in snela žice. Posredovali so delavci Elektra Celje.

Neurje je pokazalo zobe tudi na drugih območjih po državi, med drugim na Dolenjskem in v Beli Krajini. Podrta drevesa so tako ovirala promet na cestah v občinah Novo Mesto, Metlika, Dolenjske toplice in Straža. Veter je odkril tudi streho poslopij prostovoljnih gasilskih društev Krško in Brestanica.

Na agenciji za okolje možnost krajevnih neurij z močnimi sunki vetra, nalivi in točo, napovedujejo vse do večera, razglasili so tudi oranžni alarm. Ponoči se bo ozračje umirilo in delno zjasnilo.

Še več padavin se obeta v ponedeljek, ko bo tudi bolj sveže. Padavine, sprva tudi plohe in nevihte, bodo popoldne zajele notranjost Slovenije, zvečer pa tudi Primorsko in se zavlekle še v noč na torek. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju 19, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji. Nekaj dežja je pričakovati še v torek, nato pa nas čakata dva povečini sončna dneva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija