NEUPRAVIČENO PRIDOBIVANJE OSEBNIH PODATKOV: Pravnomočno odgovoren predsednik KPK

Slovenija

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je glede na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča pravnomočno odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov s transakcijskih računov vseh tistih, ki so iz proračuna prejeli vsaj minimalno izplačilo ali vanj vplačali vsaj evro, danes poroča Večer.

Na KPK menijo, da Okrajno sodišče v Ljubljani pri obravnavi pridobivanja osebnih podatkov s strani KPK ni upoštevalo vseh relevantnih okoliščin. Zanikali so navedbe o odgovornosti Borisa Štefaneca za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov in napovedali, da bodo izkoristili nadaljnje pravne možnosti.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v inšpekcijskem nadzoru namreč ugotovila, da je nadgradnja nekdanje aplikacije KPK Supervizor, ki je omogočala prikaz posredovanja proračunskih uporabnikov s fizičnimi osebami, temeljila na neupravičenem zajemanju podatkov vseh fizičnih oseb, katerih transakcije so bile zabeležene pri Upravi za javna plačila (UJP), poroča Večer.

Pri tem pa ni bilo nobene omejitve, ampak je šlo za neselektivno posredovanje prav vseh transakcijskih računov, čeprav KPK zoper veliko večino teh fizičnih oseb ni vodila nobenega konkretnega postopka iz svoje pristojnosti. KPK je zbirala tudi transakcijske račune imetnikov, za obravnavanje katerih ni imela nikakršne pristojnosti, denimo upokojencev in prejemnikov odškodnin, je še navedla Prelesnikova.

V zvezi z ugotovljeno kršitvijo je Štefanec sprva zahteval sodno varstvo, vendar je Okrajno sodišče v Ljubljani sredi decembra njegovo zahtevo zavrnilo kot neutemeljeno. Sodba je tako že pravnomočna, na KPK pa so za časnik pojasnili, da je "odgovorna oseba že poravnala svoje finančne obveznosti". Šlo naj bi za globo za ugotovljen prekršek v višini 830 evrov in sodno takso, še poroča Večer.

Deli novico:

Izolan |  13 .03. 2018 ob  10: 51
To samo v nasi drzavi.... naj odgovarja za svoja nedela! Kot mi vsi.


murje |  13 .03. 2018 ob  10: 34
IGRA Z OSEBNOMI PODATKI

Kazen za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov v tem primeru ni premosorazmerna s povzročeno škodo, saj je bilo odkritih veliko preveč osebnih podatkov fizičnih oseb. Dandanes se vsi igrajo s osebnimi podatki, saj je potrebno za vsako položnico na pošti povedati še podatke iz osebne izkaznice ter kraj rojstva. Plačni sistem in njihova tehnologija je tako zasnovana, da sploh zaposleni na okencu, ne more naprej vnašati podatkov, če ni vpisanih vseh zahtevanih številk. Ob tem smo uvedli GDPR in prihaja maja meseca še novela zakona o varstvu osebnih podatkov ter uredba o e-Zasebnosti.

ZLORABA VARSTVA OSEBNIH PODATKOV

1.PRIMER:

THEDARKOVERLORD

Naprodaj skoraj 10 milijonov zdravstvenih kartotek!

Ameriški heker, ki svojo virtualno identiteto skriva za imenom " thedarkoverlord", je uspel priti do 9,3 milijona zdravstvenih kartotek, ki naj bi jih sedaj prodajal za 830.000$ oz. 1.280 bitcoinov, ki jih zahteva v zameno za kartoteke. Svojo zahtevo oz. ponudbo je objavil na "deep web", natančneje na črni trg "TheRealDeal", ki spada v omrežje temne strani interneta in je v glavnem uporabljen kot sredstvo preko katerega zlonamerni hekerji izvajajo svoj "cyber-kriminal".

Heker je na strani črnega trga "TheRealDeal" napisal, da je v sistem zavarovalnice vdrl preko protokola oddaljenega namizja, kjer je uspel "premagati" sistem in tako izkoristil eno redkih pomanjkljivost oz. šibkih točk protokola. Imena, naslovi, datumi rojstev, davčne številke - vse to kar je možno uporabiti za krajo identitete in v najslabšem primeru lahko pride celo do zlorabe posameznikovih bančnih računov. V zadnjem času smo priča številnim "cyber-napadom", kar se vedno bolj povečuje s količino podatkov, ki krožijo na spletu. Zavarovalnice in ostali ponudniki zdravstvenih storitev, ki po mnenju strokovnjakov naj ne bi vložili dovolj finančnih sredstev v informacijsko tehnologijo in preventivne varnostne ukrepe so ravo zaradi tega najbolj na udaru.
www.racunalniske-nov...totek.html

2.PRIMER:

Zaradi napake pri 200.000.000 volilcih prišlo do vdora v osebne podatke

Vse informacije so se zbirale pri veliko virih, na socialnim omrežjih, pri komitejih za zbiranje denarja pri stranki Republikancev

Veliki brat je zopet udaril, saj je bilo prizadete kar za 62% populacije ZDA, po nesreči odtujeni njihovi osebni podatki ter njihovo politično mnenje ter prepričanje, kar je zakrivila marketinška družba, DEEP ROOT ANALYTICS, ki jo je najel Nacionalni Komite Republikancev. Čeravno se ve, da politične stranke zbirajo podatke o svojih volilcih, pa je to največja zloraba podatkov volilcev v ZDA, kot so zapisali pri Bbc.
Med osebnimi podatki (rojstni datum, naslov, številke telefonov) so med drugim tudi religiozna pripadnost, nekateri etnični in politični podatki ter zavzeta stališča do kontrole orožja, odnos do abortusa ter matičnih celic.
www.tgcom24.mediaset...702a.shtml

3.PRIMER:

Hekerji napadli UNICREDIT in prišli do podatkov 400.000 strank

Italijanska banka Unicredit je danes objavila obvestilo o dveh hekerskih napadih, v katerih je prišlo do nepooblaščenega dostopa do podatkov okoli 400.000 strank. Prvi napad se je zgodil septembra in oktobra lani, drugega pa so zaznali junija in julija letos. Napadalci so po dosedanjih podatkih dostopali do podatkov o posojilih okoli 400.000 fizičnih oseb v Italiji.

Pri tem ni šlo za podatke, kot so gesla, ki bi omogočili dostop do računov strank ali nepooblaščenih transakcij, so pa dostopali do nekaterih drugih osebnih podatkov in številk bančnih računov IBAN, v obvestilu, danes objavljenem na svoji spletni strani, piše banka.

Banka je sprožila preiskavo in obvestila vse pristojne organe, napovedala je tudi vložitev prijave pri tožilstvu.
www.tgcom24.mediaset...702a.shtml

4.PRIMER:

OBSOJENI ZARADI KRAJE ALLIANZOVIH PODATKOV V VELIKI BRITANIJI

Pet oseb je obsojeno za kaznivo dejanje potem ko so zaradi podkupovanja na dan prišli podatki o Allianzovih strankah v Veliki Britaniji s čimer je ta skupina zaslužila 7.000 funtov.

Trije obsojeni so bivši Allianzovi zaposleni (Kayleigh Underhill, Andrew Clarke i Reace Bowen), h katerim je druga dvojica (Sajaad Nawaz i Shaiad Nawaz) pristopila in ponudila denar za detajle o Alianzovih zavarovancih, ki so sodelovali v nesrečah.

Dvojica bratov ki sta začela celotno zgodbo, sta te informacije poslala podjetjem za obdelavo škod.

"Bivši zaposleni Allianza imajo zdaj kriminalno kartoteko in ne bodo več mogli delati v veliko panogah", je povedal detektiv Daryl Fryatt, ki je vodil preiskavo.

Graham Gibson, Allianzov direktor škod v Veliki Britaniji, je dodal, da so izjemno razočarani nad postopki svojih bivpih zaposlenih in da so sodelovali z preiskovalci med postoki. Gibson je prav tako izpostavil varnost podatkov o zavarovancih prioriteta za Allianz, da bodo prav tako sodelovali s policijo, da bi na ta način pomagali pri sankcioniranju takšnega tipa aktivnosti, piše portal Insurance Times.
www.insurancetimes.co.uk/
www.insurancetimes.c...57.article
www.osiguranje.h r/Cl...aspx?18543

5.PRIMER

ZAVAROVALNICA AETNA Z NAPAKO RAZKRILA DIAGNOZO AIDS-a SVOJIH STRANK

Aetna, ameriška zavarovalniška družba, je nenamerno odkrila status AIDS nekaterih zavarovancev, ko so jim poslali dopise o dostopnih zdravilih za to bolezen.

Dopisi so bili poslani pretekli mesec poslani na 12.000 naslovov. Na začetku poslanega dopisa, so informirali svoje zavarovance o možnostih v okviru njihovih Aetna načrtih, pod imenom in naslovom oseb na ovitku, se je skozi veliko plastično okno videlo tudi del z AIDS recepti, so povedali javnosti v združenjih Center za pravno akcijo ter AIDS Pravni projekt Pennsylvanije.

Aetna, ki je v drugem pismu informirala svoje zavarovance o napaki in se je opravičila, da so se nekatere besede pri napaki premaknika v ovitku, rekoč, da je za to napako odgovoren zunanji dostavljalec pošiljanja pisem, ki pa ni bil imenovan.

Pravna združenja, ki so reagirala so povedala, da so jih kontaktirali posamezniki, katerih pisma so lahko videli v družini, sostanovalci in sosedje. Osebe z diagnozo AIDS se morajo soočiti z "razširjeno stigmo", vključujoč z diskriminacijo pri zaposlovanju, stanovanjski problematiki in izobraževanju, so pojasnili iz združenj.

V četrtek je v svoji izjavi zavarovalnica Aetna objavila, da začenja celovit pregled svojih procesov.

"Takšna vrsta napake je nesprejemljiva", je poudarila zavarovalnica Aetna. "Iskreno se opravičujeno vsem, ki so bili prizadeti s poslano pošto, ki je nenamerno osebne izpostavila podatke o nekaterih strankah Aetne", je bilo sporočeno iz zavarovalnice.
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18545
w ww.aetna.com/

@ plačilo po povzetju |  13 .03. 2018 ob  10: 27
In pole ko dobiš pošto ne smeš pozabit rečt: C'e posta per te!!!
plačilo po povzetju |  13 .03. 2018 ob  10: 08
zakaj pa moraš poštarju če plačaš v gotovini kupnino pošiljke povedati kraj in datum rojstva? a to niso osebni podatki s katerimi poštar nima kaj razpolagat
Zakaj bi skrivali kdo sesa proračun? |  13 .03. 2018 ob  10: 02
Če so prejemali sredstva iz proračuna, morajo biti podatki javni. Seveda pa ne številka računa.