NETANJAHU PRIZNAL ODGOVORNOST ZA SMRT HUMANITARCEV: "Storili bomo vse, da se to ne bo več ponovilo" (FOTO, VIDEO)

Svet

Izraelska vojska je zračni napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem uslužbencev humanitarne organizacije Work Central Kitchen, v torek označila za hudo napako. Izraelski predsednik Jicak Hercog pa se je v torek opravičil za napad, ki je sprožil ostre obsodbe mednarodne skupnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta incident je bil huda napaka," je dejal načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi o napadu. Dodal je, da se to ne bi smelo zgoditi, napad pa je po njegovih besedah posledica "napačne identifikacije" ponoči. Ob tem se je opravičil za nenamerno škodo, ki so jo povzročili članom humanitarne organizacije.

Organizaciji World Central Kitchen se je za napad, v katerem je umrlo sedem humanitarnih delavcev, opravičil tudi izraelski predsednik Jicak Hercog. Kot je sporočil v torek, je govoril z vodjo organizacije Josejem Andresom in mu izrazil globoko žalost in iskreno opravičilo zaradi tragične izgube življenj.

Premier Benjamin Netanjahu je pred tem priznal, da je bilo sedem humanitarnih delavcev ubitih v izraelskem zračnem napadu. Zatrdil pa je, da je šlo za tragičen incident in nenameren napad, o katerem bodo uvedli preiskavo. "To se v vojni dogaja ... storili bomo vse, da se to ne bo več ponovilo," je dodal.

Humanitarna organizacija je v torek sporočila, da je bil konvoj z njenimi sodelavci, med dostavo pomoči v hrani za ljudi na območju Gaze tarča napada. V njem so bili ubiti humanitarni delavci iz Avstralije, Poljske, Združenega kraljestva, Palestine ter dvojna državljanka ZDA in Kanade. Naznanila je tudi, da začasno prekinja svoje dejavnosti v Gazi.

Organizacija, ki sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, je ob tem incident označila za tragedijo in ponovila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča napadov.

Izraelska vojska je sporočila, da na najvišji ravni izvaja temeljit pregled, da bi pojasnila okoliščine dogodka.

Visoki predstavniki EU so obsodili napad, ZDA pa so izrazile globoko zaskrbljenost in prav tako pozvale Izrael k preiskavi.

V Varnostnem svetu ZN obžalovanja in obsodbe izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku

Članice Varnostnega sveta ZN so včeraj na izrednem zasedanju izrazile obžalovanja in obsodbe ponedeljkovega izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku, ki je zahteval 13 življenj. Med ubitimi je vodja iranskih sil Al Kuds v Libanonu in Siriji. Napad se je zgodil v neposredni bližini iranskega veleposlaništva. Predstavnica Irana je zagotovila, da si njena država pridržuje pravico do odgovora na to kršitev mednarodnega prava.

Varnostni svet ZN je z napadom na kratko seznanil pomočnik generalnega sekretarja ZN za Bližnji vzhod, Azijo in Pacifik Kaled Kiari, ki je ponovil obsodbo napada s strani generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa in napade na diplomatska predstavništva držav na splošno.

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je dejal, da Slovenija obsoja vse napade na diplomatska predstavništva. Ob tem je pozval k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnje premirje v Gazi, saj bo to zmanjšalo napetosti v regiji.

Vse strani je pozval k zadržanosti in spoštovanju ustanovne listine ZN, še posebej njen 2. člen, ki govori o mirnem urejanju sporov. "Pri tem ni prostora za samovoljne razlage," je dejal in zatrdil, da morajo vse strani v celoti spoštovati mednarodno pravo glede diplomatskih in konzularnih odnosov.

"Zaostrovanje na Bližnjem vzhodu ne sme biti v nikogaršnjem interesu. Vsaka od geografsko ločenih, ampak vseeno povezanih kriz, lahko izbruhne po svoje. Prebivalci regije so dovolj trpeli in to vključuje prebivalce Palestine, Izraela, Jemna, Sirije, Libanona, Irana in druge. Njihove interese moramo postaviti na prvo mesto in Varnostni svet mora poslati jasen poziv k zadržanosti, uvodoma s spoštovanjem resolucije o Gazi," je med drugim dejal Žbogar.

Pred zasedanjem je Žbogar odgovoril na novinarsko vprašanje o izraelskem napadu na humanitarne delavce v Gazi in je dejal, da so vsi šokirani. Spomnil je na resolucijo o Gazi in ponovil, da jo je potrebno spoštovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija