NESREČA S PREBEŽNIKI: Hrvat želel zaigrati trčenje, v katerem si je otrok zlomil medenico

Kronika

Operativno komunikacijski center PU Koper je v torek, 14. 8. 2018 v zgodnjih jutranjih urah prejel obvestilo državljana Hrvaške, ki je naznanil, da je z osebnim avtomobilom hrvaških registrskih številk udeležen v prometni nesreči na cesti za Podgorje. Na kraj so bili napoteni policisti PU Koper in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper. Ugotovili so, da je voznik, 24-letni državljan Hrvaške, izgubil oblast nad vozilom in se prevrnil na streho.

Ob ogledu kraja prometne nesreče  je bilo v bližini, približno trideset metrov od prevrnjenega vozila, še osem poškodovanih oseb, državljanov Afganistana, za katere je bilo ugotovljeno, da so v Republiko Slovenijo vstopili na nedovoljen način in da so bili potniki v vozilu.

Poškodovani voznik in ilegalni pribežniki so bili odpeljani v Splošno bolnišnico Izola, kjer jim je bila nudena nujna zdravniška pomoč. Ugotovljeno je bilo, da je voznik v prometni nesreči lahko telesno poškodovan, poleg njega je bilo lahko telesno poškodovanih še 6 ilegalnih prebežnikov, 9 letni otrok pa je utrpel hude telesne poškodbe (zlom medenice)

Hrvata so aretirali

Vozilo je bilo popolnoma uničeno. Koprski kriminalisti so 24-letnemu državljanu Hrvaške odvzeli prostost, in sicer zaradi podanega utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države in Povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. V postopku so ilegalni prebežniki podali prošnjo za mednarodno zaščito.

Oče in 3 hčerke so bili nato nameščeni v Azilni dom, mati, sin in hči ter starejši mladoletnik pa so ostali v bolnici Izola na zdravljenju in opazovanju. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so bili ilegalni prebežniki proti plačilu iz Afganistana preko Irana, Turčije, Bolgarije, Srbije, BiH in Hrvaške pretihotapljeni na ozemlje Slovenije. 24-letni državljan Hrvaške jih je nato v skladu s predhodnimi dogovori s preostalimi člani kriminalne združbe v bližini naselja Podgorje prevzel v svoje vozilo z namenom, da jih odpelje v Italijo.

Ogrozil je življenje prebežnikov

Osumljeni drž. Hrvaške je z načinom in številom prevoza ilegalnih prebežnikov, in sicer 8 - ih oseb v osebnem avtomobilu, ki je namenjen prevozu 5 oseb, skupaj z voznikom, resno ogrozil življenje in zdravje ilegalnih prebežnikov, ki v vozilu zaradi prenatrpanosti niso mogli biti pripeti z varnostnimi pasovi, kar se je dejansko tudi potrdilo ob ugotovljeni prevrnitvi osebnega avtomobila, saj je prišlo do resnih telesnih poškodb. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so osumljenega 15.8.  2018  s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k Preiskovalnemu sodniku OS Koper, ki je zanj odredil pripor.

Deli novico: