NERODNE BESEDE ERJAVCA: "Obsojam vsako nasilje, še zlasti nad ženskami in to v nočnem času"

Slovenija

V poslanskih skupinah so ob robu seje DZ enotni v ostrih obsodbah nedavnega napada na mariborsko sodnico. Poslanci med drugim ocenjujejo, da gre za napad na pravno državo, prav tako pa je slišati očitke, da je k temu pripomogla tudi sama politika. Pristojne organe so pozvali k čimprejšnji obravnavi nasilnega dogodka in ustreznim ukrepom.

Karl Erjavec

V noči na nedeljo so namreč napadli sodnico Danielo Ružič pred njeno hišo v okolici Maribora. Mariborski kriminalisti še iščejo napadalca oziroma napadalce, tudi o motivu za napad še ne morejo govoriti. Policija preiskuje sum poskusa umora, sodnica pa ni več v smrtni nevarnosti.
 
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v izjavi povedal, da obžaluje, da prihaja do takšnih dogodkov, vendar se je pri tem nerodno izrazil. "Obsojam vsako nasilje, še zlasti nad ženskami in to v nočnem času," je dejal in se kasneje na Twitterju opravičil za svojo izjavo. Sicer pa je dogodek po njegovi oceni napad na pravno državo in tudi na neodvisno vejo sodne oblasti. Zanima ga tudi, ali je napad povezan z delom sodnice, kar pa bo pokazala kriminalistična preiskava.

Za poslansko skupino LMŠ je vsakršno fizično nasilje v družbi nesprejemljivo, zato brutalen napad na sodnico ostro obsojajo in ji želijo uspešno okrevanje. Od pristojnih organov pričakujejo ustrezno in hitro ukrepanje, so sporočili za STA.

Tem pozivom se pridružujejo tudi v SD, kjer zahtevajo ukrepe, da se takšni dogodki ne ponovijo. "Gre za nesprejemljivo dejanje tistih, ki menijo, da so v naši državi nad zakoni in ustavo. Slovenija mora ostati država vladavine prava. To je mogoče le, če bodo sodniki spoštovani in varni pred vsakršnimi pritiski," so zapisali v odzivu.

Marjan Šarec

Poslancem SMC se napad zdi skrajno sprevržen, je ob robu današnje seje DZ v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Igor Zorčič. "Ne moremo pa se izogniti občutku, da tudi politika prispeva k tovrstnim dejanjem," je dejal. K temu po njegovih besedah prispeva vsakdo, ki delo sodišč in sodnikov interpretira na poenostavljen način ter jih obsoja, da si tako nabira politične točke.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je zgrožena, da se takšna stvar sploh lahko zgodi v naši državi. Napad je označila kot nedopusten in grozen dogodek, ki jo je kot žensko še posebej prizadel. V stranki od pristojnih institucij pričakujejo, da bo preiskava tega dogodka njihova najvišja prioriteta.

"Mislim, da je to še eden v vrsti dokazov, da se sovražne besede lahko hitro prelevijo v dejanja, in še ena od pobud, da moramo ostreje urediti določbe glede sovražnega govora," je dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Alenka Bratušek

Lahko smo zaskrbljeni, da se takšni dogodki dogajajo v naši državi, je dejal poslanec SDS in podpredsednik odbora za pravosodje Dejan Kaloh, ki ostro obsoja zavržni dogodek. "Gre za napad na pravno državo, človeško življenje in vsa politika mora biti tukaj brez izjeme enotna, ostro obsoditi ta napad, organi pregona pa čim prej opraviti svoje delo, storilce čim prej spraviti pred roko pravice," je dodal.

"Gre za resen alarm, v kakšni pravni državi smo, gre za resen alarm glede našega pravnega reda in gre za nedopustne pritiske in ustrahovanja, ne glede na to, kakšen je bil motiv," pa je v izjavi za medije ocenil poslanec NSi Jernej Vrtovec.

"Kar se je zgodilo, je nedopustno," je za STA dejal predsednik SNS in vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič Plemeniti. "Nikakor ne smemo dovoliti, da bi cesta prevladala nad pravno državo," je opozoril. Ocenjuje, da je to odziv ljudi, ki jim je prekipelo zaradi selektivnega dela slovenskih pravosodnih organov. Kot je spomnil, že dlje časa opozarja, da lahko pride do česa takega zaradi načina dela, kjer se "sodi po imenu in ne po zakonu".

Borut Pahor

Napad so obsodili tudi predsednik republike Borut Pahor, ključni akterji v pravosodju, številni drugi politiki in varuh človekovih pravic. Pahor ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo in javnosti sporočijo izsledke. Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po njegovih besedah potrebno še toliko bolj primerno ukrepati zato, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje.

Predsednik vlade Marjan Šarec je napad označil za obžalovanja vreden dogodek. Fizično nasilje je popolnoma nesprejemljiva praksa, je poudaril ob robu seje DZ. Sodno vejo oblasti je po njegovih besedah treba jemati kot neodvisno, odločitve sodišč pa spoštovati, pa če so nam všeč ali ne.

Tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič je ostro obsodila vsakršno nasilje, fizično in verbalno. Po njeni oceni ta primer še posebej kaže, kako odgovorno je delo sodnikov, ki nenazadnje odločajo o usodi posameznikov in gospodarskih družb. Sodnikom je treba priznati ustrezni status v družbi, je poudarila ministrica. "Odzivi javnosti žal kažejo na visoko toleranco tako do verbalnih kot fizičnih napadov. Kot družba bi se morali vprašati, kam smo prišli in zakaj se te stvari vse pogosteje dogajajo," je dejala.

Dejan Židan

To ugotavlja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki obsoja privoščljivost nekaterih anonimnih spletnih komentatorjev pod novinarskimi prispevki na to temo. "Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. S sovražnimi komentarji anonimni avtorji posegajo v pravico do dostojanstva nemočne žrtve," poudarja Svetina.

Tak dogodek je po oceni predsednika DZ Dejana Židana priložnost za razmislek poslancev, kako lahko sami prispevajo k spoštovanju pravosodnega sistema. Prav tako je po njegovem mnenju treba sodni veji oblasti prepustiti, da svoje delo opravi samostojno, strokovno in brez pritiskov.

Tudi na vrhovnem državnem tožilstvu so globoko pretreseni nad brutalnim fizičnim napadom na mariborsko okrožno sodnico. Ostro obsojajo vsakršno nasilje, še posebej kazniva dejanja zoper življenje in telo, ki predstavljajo najhujšo obliko poseganja v človeško integriteto.

Na Državnem odvetništvu RS so zapisali, da ne gre samo za napad na pravno državo in neodvisnost sodstva, ampak tudi dejanje, ki je "povsem v nasprotju z vsemi civilizacijskimi prizadevanji, med katerimi je spoštovanje človekovega življenja in dostojanstva na prvem mestu". Sprašujejo se tudi, koliko je napad povezan z dogodki v zadnjih letih, ko se bolj ali manj vsem v pravosodju odvzemata verodostojnost in integriteta.

Kot nesprejemljiv so napad označili v Odvetniški zbornici Slovenije. Pozvali so k ničelni toleranci do nasilja. "V kolikor je grozljiv dogodek posledica opravljanja sodniškega dela, pomeni tudi napad na celoten pravosodni sistem," so zapisali v zbornici. Poudarili so, da nezadovoljstvo nad odločitvami ali delom vseh deležnikov v pravosodju ne sme nikoli prerasti v verbalni ali celo fizični napad nad njimi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija