NERAZUMLJIVA ODLOČITEV VLADE: Zakaj Natova letala niso pomagala pri gašenju požarov?

Slovenija

Ob požaru, ki je opustošil Kras, prihaja v ospredje tudi vprašanje mednarodne pomoči, ki jo v primerih naravnih katastrof velikih razsežnosti država upravičeno pričakuje glede na članstva v različnih mednarodnih organizacijah. Mnogi se zato sprašujejo, zakaj ni Slovenija zaprosila za pomoč svojega vojaškega zavezništva Nato. Sploh glede na dejstvo, da je vojaška baza, ki je odlično letalsko opremljena, zelo blizu – Aviano je od slovenskega Krasa oddaljen zgolj 138 km.

Znano je tudi, da so Natova letala izdatno pripomogla k umirjanju razmer v Črni Gori leta 2017, kot tudi v Grčiji. EADRCC je Natov glavni odzivni mehanizem za civilne krizne situacije na področju držav zaveznic. Deluje na 24/7 osnovi, torej stalno, in nudi koordinacijo tako prošenj po pomoči kot ponudb pomoči v primeru naravnih nesreč.

Vendar v primeru naravne katastrofe, ki smo ji bili v teh dneh priča v Sloveniji, vlada očitno za Natovo pomoč pri gašenju požara na Krasu ni zaprosila. Na naša vprašanja, ali je Slovenija zaprosila za pomoč zvezo Nato in ali so bila pri pomoči Sloveniji angažirana Natova letala iz vojaške baze v Avianu, ki je najbližja, so nam iz Ministrstva RS za obrambo poslali odgovor, iz katerega je razvidno, da Slovenija Nata ni zaprosila za pomoč, ampak je pomoč prišla prek mehanizma Evropske unije.

"Republika Slovenija je za pomoč iz tujine pri gašenju požarov na Krasu zaprosila preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Zaprosilu za pomoč pri gašenju iz zraka so se odzvale države v regiji, in sicer Italija, Avstrija, Srbija, Madžarska, Slovaška s helikopterji, Hrvaška s helikopterjem in letalom canadair ter Romunija, ki je pri gašenju sodelovala z dvema vojaškima letaloma Spartan," so zapisali v odgovoru.

Resda je ta mehanizem namenjen tudi za odzivanje na naravne nesreče, vendar je dejstvo, da je vojaška baza Nata v Avianu bistveno bližje Krasu kot Srbija, Slovaška ali Romunija. V boju z ognjem, kjer gre dobesedno za sekunde, je po mnenju strokovnjakov odločitev vlade, da Slovenija ni takoj zaprosila za najhitrejšo, torej najbližjo letalsko podporo pri gašenju požarov, preprosto nerazumljiva. Ne pozabimo: poleg ogromne materialne škode gre v prvi vrsti za vprašanje zaščite življenj ljudi!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
forešter4 |  26 .07. 2022 ob  14: 53
-3
nato. piramidalni sistem

se vidi da smo na dnu
kokodek |  26 .07. 2022 ob  09: 22
VEN iz NATO, ker nam narekuje nakupe morilskega orožja in ki neti vojne!!!
Piero Panin |  25 .07. 2022 ob  22: 27
Nato je bil v skrbeh zaradi eksplodiranih bomb ki so pokale ob pozaru kar bi Rusi hitro izkoristli za propagando da Nato napada svoj lasten narod.
In se po tridesetih letih bos vidu napol pozgana drevesa...
Zdej je prilika da se malo ocisti in gozdu vrne lepoto
Prč |  25 .07. 2022 ob  21: 39
-5
Je bil prevajalec ministra Šarca na dopustu? Ha, ha, še Serpentinšek bi bil boljši. Je pa bi zelo vesel obiska srbskega ministra, saj srbsko razume.
kjessi |  25 .07. 2022 ob  21: 30
13
Kaj jih je treba prosit?
manemebasat |  25 .07. 2022 ob  19: 04
41
Zato ker NATO neti “ognje”, ne gasi!
ZigaZois |  25 .07. 2022 ob  17: 55
30
Gasilci priskočijo na pomoč a se ne smemo sprenevedati, da se tudi na tem področju grejo "političnih igric".
Ogromno je "čudnih" potez odgovornih, ki skrbijo za področje zaščite in reševanja na nivoju države, regij in občin, ki s političnim konsenzom nikoli ne odgovarjajo.
Ljudje smo veseli, ko nam nekdo v nesreči priskoči na pomoč in se nikoli ne sprašujemo: Ali bi lahko bila škoda manjša? Veliko je primerov, ko bi lahko bila manjša saj odziv v prvih minutah ali urah ni bil ustrezen. Vprašanj je dosti a odgovorov ne bo!