NEPRIČAKOVANO PONOVNO VISOKA PLIMA V PIRANU: Zalilo plažo na Stjenkovi ulici in Prešernovo nabrežje (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Okoli 13.00 je bilo v Piranu ponovno povišano plimovanje morja. Zaradi valovanja in zahodnega vetra je morje prestopilo rob obalne črte in zalilo plažo pred hotelom na Stjenkovi ulici, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Razlivalo se je tudi po Prešernovem nabrežju. Zalilo je pnevmatike tam parkiranih vozil, o drugi škodi ne poročajo. Sicer so koprski poklicni gasilci včeraj v slovenski Istri opravili 50 intervencij. Najbolj sta bili na udaru območji Strunjana in Sečovelj ter delno izolska občina, je povedal vodja izmene na Gasilski brigadi Koper Dragan Puzić. Danes predstavniki civilne zaščite (CZ) v piranski občini popisujejo škodo.

"Najhuje je bilo v Strunjanu in Sečovljah. Danes so se razmere umirile, je pa problem, ker je spet začelo deževati. Na Agenciji za okolje (ARSO) so napovedali en dan miru, to je danes, čakamo pa napoved za jutri, ko naj bi spet deževalo. Pripravljamo aktivnosti, a tako hudo kot je bilo ta konec tedna, verjamem, da ne bo," pravi poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein.

Poverjeniki CZ Piran bodo danes naredili popis škode po posameznih krajevnih skupnostih.

Najhujša težava je bila visoka voda. Zaradi visoke plime in obilnega deževja vodotoki niso mogli odtekati v morje. "Morje se je po vodotokih celo vračalo nazaj, kanali niso požirali vode, ker je bila višina morja višja od vodotokov. Svoje je dodala še polna luna in plimovanje ter močan jugo, ki je pihal iz Dalmacije in tudi, če ga nismo na kopnem konkretneje občutili, je ustvarjal v morju veliko moč, tako da je morje potiskalo navzgor," je dogajanje razložil Zirnstein.

Gasilci so bili v nedeljo na terenu od poldneva pa tam do 22.30, preostanek noči in začetek današnjega dne pa sta minila bistveno bolj mirno.

Kot je že v nedeljo navedel poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek, so bile intervencije potrebne predvsem zaradi zalivanja meteornih voda v objektih, pri čemer je delo oteževala visoka gladina morja, ter zaradi zemeljskih plazov. Plazove so sicer do danes že sanirali, je navedel Puzić.

Bojazni zaradi visokega plimovanja se medtem niso uresničile. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je sicer malo pred polnočjo morje zaradi kombinacije plimovanja in močnega juga poplavilo le del pločnika na Velikem trgu v Izoli.

Voznika avtomobila, ki je včeraj zvečer zapeljal v kanal Dragonje, je rešil delavec Cestnega podjetja Koper.

V nedeljo okoli 18.40 pa je osebno vozilo v Sečovljah zapeljalo v kanal reke Dragonje. Iz deroče vode je voznika rešil delavec Cestnega podjetja Koper, gasilci pa so danes vozilo potegnili iz kanala.

Terenski ogledi še potekajo, prav tako na regijski izpostavi za zaščito in reševanje še čakajo na podrobnejše informacije občin, zato je za točno oceno škode še prezgodaj, je povedal tajnik regijske komisije za ocenjevanje škode Andrej Gustinčič. Po prvih informacijah je bila sicer najbolj prizadeta piranska občina, predvsem Sečovlje in Strunjan, medtem ko v ostalih obalnih občinah z izjemo nekaj poplavljenih objektov in zemeljskih plazov ni nastala večja škoda, je še dodal Gustinčič.

Istra se je danes sicer zbudila v suh, delno oblačen dan, nekaj sonca bo občasno predvsem v vzhodnih krajih in ob morju. Nastajale bodo krajevne plohe, dopoldne v zahodni polovici Slovenije, popoldne in zvečer tudi drugod, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Ob morju bodo posamezne nevihte. Ponekod bo pihal veter južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V torek bo oblačno. Dopoldne bo na zahodu spet začelo deževati, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Meja sneženja bo med 600 in 900 metri nadmorske višine. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, ob morju zmeren jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem od 8 do 12 stopinj Celzija.

Opozorilo: V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

Obeti: V sredo bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. V četrtek bo suho vreme.

Vremenska slika: Nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem je območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta se počasi pomika nad osrednji Balkan, naslednja pa iznad jugozahodne Evrope potuje proti zahodnemu Sredozemlju. V višinah k nam od juga doteka hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo spremenljivo oblačno, predvsem v severni Italiji in v zahodni Hrvaški bodo nastajale krajevne plohe, ki jih bo višinski zračni tok nosil proti severovzhodu. V torek bo v krajih zahodno od nas dopoldne začelo deževati, dež se bo širil proti vzhodu. V sosednjih krajih Madžarske ter v vzhodni Avstriji in vzhodni Hrvaški bo večino dneva suho. V Istri in Kvarnerju se bo krepil jugo.

Biovreme: Danes bo vpliv vremena na počutje zmerno obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave. V torek se bo vremenska obremenitev okrepila, veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  08 .12. 2020 ob  07: 53
Piran ; intervencija dva vozila sedem delavcev gre pometati vodo na punto.

Sečovlje ; voznik je zapeljal v Drnico.
Lp