(NE)POSREČENA ŠALA SLOVENSKEGA ZUNANJEGA MINISTRA? Logar povabil hrvaškega kolega, naj zaplava v slovenskem Piranskem zalivu (VIDEO)

Slovenija

Zunanji minister Anže Logar je danes v Ljubljani gostil hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana, ki je Slovenijo izbral za svoj prvi obisk v novem mandatu. Govorila sta predvsem o ukrepih za omejevanje pandemije covida-19, pa tudi o predsedovanju Svetu EU. Logar pa je hrvaškega kolega na koncu povabil, naj zaplava v slovenskem Piranskem zalivu.

Kot sta sporočila ministra na skupni novinarski konferenci, so v boju proti pandemiji novega koronavirusa strokovnjaki in tudi politični vrh v vsakodnevnem stiku. Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše v regiji, je poudaril Logar.

Opozoril je, da bi se morala predvsem prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoizolacijo oz. karanteno. Hkrati je Logar sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa v regiji počasi že umirja, kljub vsemu pa je pozval k previdnosti, predvsem pa usklajenemu delovanju.

Grlić Radman pa je izpostavil, da je epidemiološka slika na jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugod na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem zaenkrat ni okužil še noben turist.

Kakšnih morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran zaenkrat ne predvideva. Niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila.  "Kot veste, pa ima Slovenija zelo razdelan postopek določanja režimov na meji. Vse je odvisno od tega, kaj bo kazala epidemiološka slika," je poudaril Logar.

Vse državljane je pozval k upoštevanju pravil obnašanja v epidemiji, "da omogočijo kolikor toliko normalen potek sezone." Če pa bo prišlo do poslabšanja situacije, bo slovenska vlada "storila vse, kar je v njeni moči, da bodo posledice čim bolj ublažene oz. da to ne bo šok za slovenske državljane, ki bi bili na Hrvaškem," je poudaril Logar.

Veliko stvari nas povezuje, nekaj pa je tudi še odprtih vprašanj

Ministra sta izpostavila, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. Kako pomembna je Slovenija za Hrvaško, dokazuje tudi to, da jo je izbral za svojo prvo pot v tujino v novem mandatu, je poudaril Grlić Radman. "Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj," je dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta "v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore".

Kakšnega premika pri reševanju vprašanja arbitražne odločitve o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava, zaenkrat ni. Oba ministra sta zgolj ponovila pripravljenost na dialog in konstruktivno reševanje tega vprašanja. Grlič Radman je kot ključno izpostavil "dobro voljo in skupen interes" za rešitev tega vprašanja, ki bi morala biti dobra za obe strani. Logar pa je zatrdil, da "slovensko stališče ostaja nespremenjeno".

Slovenski minister je tudi pojasnil, da še ni imenoval posebnega odposlanca za Hrvaško, kar je napovedal marca ob prevzemanju položaja. Bodo pa o tem govorili na posvetu slovenske diplomacije, ki bo letos konec avgusta, je napovedal.

Grlić Radman je Logarju predstavil tudi hrvaške načrte za prevzem evra in vstop v območje schengna. Glede slednjih je prejšnja slovenska vlada izpostavljala, da je eden od pogojev tudi spoštovanje vladavine prava, česar pa da Hrvaška zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve ne izpolnjuje.

Posnetek izjave za medije, ki sta jo po današnjem srečanju v Ljubljani imela hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in slovenski zunanji minister Anže Logar.

Objavil/a Slovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS dne Torek, 28. julij 2020

Ali se je stališče nove vlade do tega vprašanja spremenilo, se Logar danes ni hotel podrobneje izreči. Pojasnil je le, da "Slovenija vedno zagovarja stališče, da ko so izpolnjeni pogoji, Slovenija da soglasje." Glede hrvaških načrtov za prevzem evra pa je Logar spomnil, da je Slovenija že dala soglasje za vstop Hrvaške v sistem ERM II.

Precej časa sta ministra namenila tudi pogovorom o predsedovanju Svetu EU, ki ga je Hrvaška konce junija zaključila, Slovenija pa ga bo prevzela v drugi polovici prihodnjega leta. Logar je pohvalil Hrvaško, tudi za hitro prilagoditev novemu položaju zaradi covida-19, Grlić Radman pa je napovedal pomoč in podporo Hrvaške slovenskemu predsedovanju.

Na tej točki sta se zavzela tudi za nadaljnjo podporo širitvi unije na države Zahodnega Balkana. Stališča obeh držav so sorodna, sta pojasnila.

Na koncu je Logar povedal, da ga je hrvaški kolega povabil, naj pride "namočit noge v Baško vodo." Odgovoril mu je, da bo letos dopust preživel v domovini, podobno kot tudi vsi ostali ministri držav v soseščini. "Mislim, da je tako tudi prav. Ministra pa vabim, da pride malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv," da bi lahko nadaljevala razpravo, ki sta jo imela danes v prostorih slovenskega ministrstva, je dodal Logar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija