NEPOPISNA GNEČA NA AVTOBUSIH: Na relaciji iz Kopra v Ljubljano in nazaj ne zadostujejo niti dodatne linije

Koper

Med potniki, ki z Obale potujejo v Ljubljano in nazaj, se pojavlja velika nejevolja zaradi težav pri avtobusnih prevozih, saj se redno dogaja, da je avtobus tako poln, da ne morejo nanj in morajo čakati na naslednjega, kjer pa se lahko situacija ponovi. Vožnja v Ljubljano tako postane "misija nemogoče". Kupljena vozovnica namreč ne zagotovi prostega sedeža, kar je po mnenju mnogih preprosto nerazumljivo.

Za tiste, ki se z avtobusom vozijo z Obale v Ljubljano in nazaj, pomeni začetek poletne sezone začetek velikih težav s prevozi. Kot opisujejo svoje izkušnje, so avtobusi za Ljubljano, ki pripeljejo v Koper iz Pirana, že polni; celo več. Iz Pirana pripeljejo že v Izolo polno zasedeni. Tako morajo čakati na naslednji avtobus, kar pa ni garancija, da bodo na njem dobili sedež. Nekateri izjemno gnečo na avtobusih pripisujejo brezplačnim vozovnicam za upokojence za javni potniški promet, saj se pred njihovo uvedbo tovrstne težave niso pojavljale v takšnem obsegu. 

Avtobusne prevoze z Obale v Ljubljano izvaja prevoznik Arriva, kjer pojasnjujejo, trenutno ni rezervacijskega sistema, ki bi potnikom omogočal rezervacijo sedeža na avtobusnem odhodu. "Javni prevoz je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom in uporabnicam prevoznih storitev," navajajo.

Ko prihaja od povečanega števila potnikov na določeni liniji, skušajo omogočiti dodatne odhode avtobusov. "Kadar zaznamo, da prihaja do povečanega povpraševanja na določeni liniji, v dogovoru z naročnikom in v primeru, da nam resursi to omogočajo, omogočimo dodatne odhode avtobusov," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Na rednih odhodih čez vikend vozijo dodatni avtobusi, tako imenovani bis odhodi. "Iz Ljubljane v Lucijo peljeta ob 8.30 istočasno dva avtobusa, ob 9.00 istočasno peljejo trije avtobusi, ob 15.30 pelje pet avtobusov hkrati. Na povratkih iz Obale proti prestolnici na odhodu ob 11.30 pelje istočasno pet avtobusov, ob 16.45 trije avtobusi, ob 18.18 štirje avtobusi," pojasnjujejo, obenem pa dodajajo, da ni mogoče pričakovati povečanih kapacitet ob vseh urah: "Nemogoče je pričakovati, da bo ob vseh možnih urah razpoložljivost kapacitet takšna, da z enim povratnim odhodom odpeljemo vse potnike, ki so čez cel dan prihajali na Obalo." 

Ob tem omenjajo, da na teh relacijah vozi tudi  vlak, ki je prav tako vključen v sistem integriranega javnega potniškega prometa. "IJPP vozovnica omogoča potniku uporabo tako avtobusnega prevoza kot tudi prevoza z vlaki, v terminu in na relaciji, za katero je bila izdana."

Nasvet o zamenjavi avtobusa za vlak, ki ga družba Arriva namenja potnikom, je verjetno mišljen dobronamerno, a zveni v razmerah, ko traja vožnja z vlakom iz Kopra do Ljubljane skoraj tri ure, precej cinično. Tako bodo morali vsi, ki uporabljajo avtobusni prevoz v smeri turističnih destinacij, še naprej vztrajati v nepopisni gneči, saj ni za pričakovati večjih logističnih rešitev. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  22 .06. 2024 ob  12: 26
A ja.
Upokojenci so krivi.
nylarazgotra |  21 .06. 2024 ob  23: 10
Kje so vlaki? Na Obali itak nič več ne deluje kot bi moralo.
Martin Kacur |  21 .06. 2024 ob  19: 41
Z vsem spoštovanjem do upokojencev. Nič krivi samo izkoriščajo kar jim je omogočeno. Največje težave imajo študente in dijako, ki se vozijo v Ljubljano. Klub temu, da kupijo karto ne vedo ali bodo v Kopru dopoldan ali zvečer. Pleg tega se dogaja, da en potnik zadede dva sedeža; enega zase on enega za svojo prtljago. Ob petkih zgleda kot včasih ko so šinjore s korjero hodile v Trst. Sedežni red odvisen od komolcev.
Ištrijan |  21 .06. 2024 ob  18: 08
@SudoMaGodo

Koliko nasih upokojencev hodi v slovenijo na kafe? Obratno bi se razumel...
SudoMaGodo |  21 .06. 2024 ob  16: 04
problem je ponavadi med študenti, ki se za vikend želijo vrniti domov in upokojenci, ki želijo ob lepem vremenu v petek in soboto v LJ na kavo. Sedaj se pridružijo še kontinentalci, ki želijo na kopanje. Kakjo bo rešeno me prav zanima.
mente |  21 .06. 2024 ob  08: 32
29
rešitev bi obstajala. naredite brezplačno aplikacijo, s katero lahko rezervirate sedež do ene ure pred odhodom avtobusa. preprosto, kajne? če nimate ustreznega telefona, se osebno oglasite pri blagajni in si rezervirate sedež.
Martin Kacur |  21 .06. 2024 ob  07: 21
-20
Joj kakk enostavna rešitev; upokojencem ukinit brezplačne karte na deločenih linijah. Tega kar imamo pri nas ni nikjer po svetu. Če že naj imajo medkrajeevni vlaj zastonj. Itak se jim nikamot ne mudi.