NEODGOVORNI LASTNIKI V JERNEJEVEM KANALU: Od 16 odstranili le dve opuščeni plovili

Piran

V ponedeljek se izteče rok, do katerega morajo lastniki opuščenih plovil v Jernejevem kanalu le-te odstraniti. Kot so za STA pojasnili na okoljskem ministrstvu, pa so lastniki do danes odstranili le dve od skupno 16 tovrstnih plovil. Po novem letu bo plovila odstranila direkcija za vode.

Odstranitev potopljenih plovil, ki že vrsto let kazijo podobo Jernejevega kanala pri Seči, je konec oktobra napovedal okoljski minister Jure Leben, direkcija za vode pa je nato 9. novembra objavila javni poziv lastnikom opuščenih plovil, da ta do 31. decembra odstranijo iz vodnega in priobalnega zemljišča Jernejevega kanala.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za STA navedli, da so lastniki do danes odstranili dve iz skupno 16 opuščenih plovil. Skladno z odločbo inšpektorata za okolje in prostor z 12. oktobra bo po 31. decembru in po pridobitvi izvoznega dovoljenja plovila iz kanala odstranila Direkcija RS za vode.

Lastnikom bodo odstranitev zaračunali

Minister Leben je ob oktobrskem obisku Jernejevega kanala napovedal tudi korake za sanacijo stanja, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih. Do konca januarja bo tako na stroške ministrstva sledila odstranitev zapuščenih plovil, pri čemer bodo znanim lastnikom odstranitev tudi zaračunali.

Zatem naj bi v drugi fazi nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Matjaz |  28 .12. 2018 ob  16: 40
15
Osebno se mi odstranitev zapuscenih plovil z znanim lastnikom zdi enakovredna odstranitvi vozil nimajo opravljenega tehnicnega pregleda in jim je obvezno zavarovanje in registracija potekla. z javnih povrsin Odpeljejo se na deponijo, kjer se dolocen cas cuvajo, stroski se zaracunajo zadnjemu znanemu lastniku , ce ga zadnji lastnik ne pride iskat v roku, se vozilo oz. plovilo unici in lastniku izda racun.
Plovila ki nimajo znanega lastnika in pogodbe o urejenem privezu se unicijo in to je to.To je edini nacin da se obrne stran in zacne na novo. Postavi se table z opozorilom da je privez prepovedan in kaznuje vse ki tam privezejo svoje plovilo brez dovoljenja.