NEOBIČAJNA PROSLAVA PRI ZAMEJSKIH SLOVENCIH: Čistilna akcija za pomlajenje

Trst

Slovenski kulturni praznik, ko se slavi pesnika Franceta Prešerna, bo danes odmeval med zamejskimi Slovenci v Trstu. V tamkajšnjem Kulturnem domu zvečer pripravljajo osrednjo prireditev pod geslom Očiščenje in pomlajenje?, kar je naslov znamenitega predavanja Ivana Cankarja iz leta 1918 v tržaškem Delavskem domu.

Osrednjo prireditev Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo Slovenska kulturno gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij in Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu. Ko so jo zasnovali, so imeli v mislih obletnico smrti Ivana Cankarja in prihodnost kulturne podobe slovenske skupnosti Furlanije Julijske krajine.

Kot so sporočili organizatorji, to ne bo zgolj običajna proslava, ampak tudi priložnost za razmišljanje in konfrontacijo. Prireditev se bo navezovala na Cankarjeve besede in sporočila iz znamenitega govora izpred sto let in bo v znamenju njegove kritične misli, ko bodo preizpraševali skupno prihodnost.

Prireditev se bo začela ob 18. uri s Čistilno akcijo za pomlajenje!, na kateri se bodo posvetili ključnim vprašanjem slovenskih kulturnih ustanov. V pogovoru bodo sodelovali novinarka Poljanka Dolhar, zgodovinar Gorazd Bajc, filozof Jernej Šček, predsednica Glasbene matice Milena Padovan, predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor, dijaki slovenskih licejev, dramaturginja Eva Kraševec, pisatelj in režiser Goran Vojnović in slikar Aleksander Velišček, ki bo ob tej priložnosti tudi razstavljal v prostorih Kulturnega doma.

Med pogovorom bo v Mali dvorani ponovitev koprodukcije Soseska Evropa, v kateri nastopata Daniel Dan Malalan in Elena Husu.

Ob 20.30 bo sledil drugi del prireditve, ki se bo začel z besedami Ivana Cankarja in nastopom Barbare Cerar in Primoža Forteja ter se nadaljeval s slavnostnim govorom podpredsednika deželnega sveta Igorja Gabrovca, kulturnim programom in podelitvijo priznanj.

Deli novico:

Simon |  16 .02. 2018 ob  14: 09
Mogoce , bi se ostali slovenci marsikaj dobrega naucili od zamejcev. Sploh pa kulture , pripadnosti in narodne zavesti.
Čarli |  16 .02. 2018 ob  12: 04
no važno je da prihaja na račun naših zamejcev denar od Slo in ITA davkoplačevalcev.