NENAVADNE PRIORITETE IZOLSKIH SVETNIKOV: Denar za promocijo je, za reševalno vozilo ga ni

Izola

Izolski občinski svet je na včerajšnji seji sprejel rebalans proračuna za leto 2024. Med drugim so zagotovili denar za popis dreves in "viharjenje idej" za ozelenitev mesta ter za nov multimedijski center, za novo reševalno vozilo pa denarja ni. 

Občinski svet občine Izola je na predlog župana Milana Bogatiča sprejel rebalans proračuna, ki sta mu bila med drugim dodana projekta "Zelenatura" in "Dante". Izolska občina načrtuje v okviru projekta Zelenatura prenovo območja, imenovanega "Zeleni kare" z odprtimi zelenimi površinami. Kot so zapisali, želi s tem ohraniti kulturno in naravno dediščino ter "znižati temperaturo v mestu". Med drugim planirajo posodobljen register urbanih dreves v občini in številne promocijske aktivnosti.

"Za promocijo projekta bodo partnerji organizirali tudi različna tekmovanja viharjenja idej za nove projekte ozelenitve mesta (HECATLON), kot tudi delavnice za osnovne šole na temo zelene infrastrukture," so zapisali. Pripravili bodo tudi predstavitveni film z namenom "osveščanja prebivalstva glede podnebnega prilagajanja" in ponovne ozelenitve mesta.

Projekt bo trajal do leta 2026 v skupni vrednosti 239.963 evrov, sofinancirala ga bo Evropska unija, v proračunu pa so zanj namenili 87.209 evrov.

V rebalansu proračuna so občinski svetniki potrdili tudi financiranje projekta "Dante" za oblikovanje "celovite čezmejne, trajnostne in prožne literarne destinacije med italijanskima deželama Benečija in Furlanija-Julijska krajina ter Primorsko", ki bo ponujala kulturni turizem. Projekt predvideva med drugim promocijo literarne poti od Firenc, Ferrare, preko Benečije in Furlanije-Julijske krajine čez Tolmin do Izole. V Izoli naj bi vzpostavili multimedijski center Dante v Podestatovi palači in izvajali promocijo projekta in celotno koordinacijo.

Projekt Dante bo trajal do leta 2026, v skupni vrednosti 333.690 evrov, od tega za center v Podestatovi palači 179.972 evorov. Tudi ta projekt bo sofinanciran s strani EU, v proračunu za letošnje leto so zanj namenili 28.765 evrov.

Tako ozelenitev kot kulturni turizem z obilico promocijskih aktivnosti, za katere bo občina po vsej verjetnosti morala najemati oglaševalske agencije, morda Izola res potrebuje, zagotovo pa občanke in občani veliko bolj potrebujejo novo reševalno vozilo, nakup katerega je bil predviden v letošnjem letu. A kot kaže, bodo ostali brez njega.

V prvotnem proračunu občine za leto 2024 je bilo za nabavo novega reševalnega vozila za potrebe Reševalne službe Slovenske Istre predvidenih 261.102 evrov. Ta sredstva so zdaj prerazporedili.  

Kot pojasnjujejo, bi nabavo morale sofinancirati vse štiri istrske obalne občine. "Ker občine nabave reševalnega vozila niso vključile v svoje proračune za leto 2024, se iz proračuna Občine Izola umika predvidena nabava v prvotni predvideni obliki," občina pa bo za ta projekt poskušala "pridobiti druge vire financiranja, s katerimi bi lahko zagotovila sredstva za nabavo reševalnega vozila".

Zakaj niso sredstva za reševalno vozilo pridobili kar iz denarja, s katerim bodo zdaj financirali "register urbanih dreves" in številne promocijske akcije, ostaja uganka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  09 .06. 2024 ob  14: 54
Ali sploh in če, s strani ljudstva izvoljeni izolski svetniki, še vedno delujejo v njihovem interesu ali v interesu partitokracije, ki jo je opaziti na vsakem koraku. Glede na stanje v proračunu, bi bilo zelo problematično za uresničitev volilnih zavez, tako, da se bo dalo nekako izvleći celo glavo tudi še s sredstvi Evropske unije. Zanimivo je, da je v Izoli veliko propadajočih in neuporabnih prostorov, od stare Stavbenikove menze, do žalostnega propadanja lokalov pod Stadionom, kar bi lahko namenili mladim in njihovim proizvodnim dejavnostim ter razvoju podjetništva in drobnega gospodarstva. Žal vsega tega pomanjkanja iniciative ter inovativnosti v Izoli zelo, zelo primanjkuje, saj še dandanes ne znamo prepoznati interesov prebivalcev. da o razvoju in bedi gostinske ponudbe niti ne kaže razmišljati, saj so bili lokali na plaži San Simon v času velikih mednarodnih jadralskih tekmovanj v šrvem četrtljetju letos, nepredušno zaprti, kljub velikemu številu tekmovalcev, saj so morali vsi dobesedno v center mesta, da so dobili malo hrane in pijače. Ob tem so bili WCji zaprti, zanimivo bi bilo ugotoviti, na kakšen način so uspeli reševati vse zagate. Žalostno samevanje in ob tem govoriti, da smo Turizem ljudje, morda nekoč v socializmu, vendar sedaj že dolgo, dolgo nič več in žel še manj kot pred 33 leti. Kdaj in kako se bo končalo obdobje Izolskega umiranja na obroke, vedo samo posvečeni, tisti, ki jim politična oligarhija vedno prisluhne, ko so volitve.

»Če bi volitve lahko karkoli spremenile, bi bile prepovedane.«
Loesje
kaslc |  27 .05. 2024 ob  11: 55
V ospredju je mučkanje z občinskimi lokali. Razpisi so samo pesek v oči. Tudi če zmagaš na razpisu ga bo dobil že vnaprej dogovorjen model. Odkar imajo novo direktorici občinske uprave, se vse dela po principu Popeta. Nič več za domačine.Samo veze in zveze.
Stric iz ozadja |  25 .05. 2024 ob  11: 56
Komunisti imajo v krvi samo laganje in krajo tujega denarja. Župan pa itak Udbovec in "ponosni naslednik".... Štango pa mu držijo podobni pajacii hlapci, ki prodajajo meglo in svoja načela za nekaj bonitet ind enarja. Skratka: govna in paraziti.
kaslc |  24 .05. 2024 ob  18: 08
Kdo se skriva za temjQuery1123035980081180227885_1716566850463?
Stiv Rivs |  24 .05. 2024 ob  17: 11
14
Viharjenje idej, celovite čezmejne, trajnostne in prožne literarne destinacije, zeleni kare, osveščanja prebivalstva glede podnebnega prilagajanja, register urbanih dreves.

Na kratko 570.000 evrov za branje Danteja v senci dreves.
Kaj se skriva za vsem tem ?