NENAVADNA SMRT NA USPOSABLJANJU HRVAŠKIH SPECIALCEV: Eden umrl v bolnišnici, stanje drugega resno (VIDEO)

Kronika

Prvi dan usposabljanja je 30-letni kandidat za hrvaško protiteroristično enoto (ATJ) Lučko med treningom tekel po nasipu, se zrušil in kasneje umrl v bolnišnici. Bil naj bi izredno perspektiven mlad profesionalec med kandidati iz vrst interventne policije. Kondicijski trening najbolj elitne hrvaške policijske enote, ki je v ponedeljek potekal na zagrebškem savskem nasipu, bi moral biti rutinski, končal pa se je s smrtjo, ki je močno vznemirila javnost.

V ponedeljek se je na zagrebškem savskem nasipu pričelo usposabljanje za 29 novih potencialnih pripadnikov ATJ Lučko. Prvi dan bi morali preteči osem kilometrov po nasipu brez polne opreme. Pred koncem teka je eden od kandidatov dejal, da se ne počuti dobro, zato je zmanjšal tempo. Takoj za zatem pa je postalo slabo še drugemu kandidatu, ki je izgubil zavest in se zrušil.

Kolegi so ga takoj pričeli oživljati, poklicali so nujno medicinsko pomoč, ki je prišla na kraj v roku desetih minut. Najprej naj bi menili, da je zgolj dehidriral. Prav tako naj bi potekala preiskava v smeri ugotavljanja, ali sta med treningom uporabljala kakršnekoli stimulanse.

Gre za usposabljanje, ki poteka pod nadzorom inštruktorjev, nato pa sledi selekcijskih postopek. Najbolje pripravljeni dobijo delovno mesto v protiteroristični policijski enoti ATJ Lučko v Zagrebu. V hrvaški policiji zagotavljajo, da gre za običajen postopek, pred katerim kandidati opravijo specialistični zdravniški pregled tako telesnih kot psihičnih zmogljivosti.

Prvi dan usposabljanja naj bi, vsaj po zagotovili hrvaške policije, potekal povsem običajno, kondicijski tek pa je bila zadnja etapa. Nekaj minut pred 15.00 je postalo slabo 29-letnemu kandidatu, hip zatem pa še 30-letniku. Nujno medicinsko pomoč jima je nudila zdravniška ekipa ATJ Lučko, nato pa sta bila prepeljana v Klinično bolnišnico Sveti Duh, kjer sta bila hospitalizirana.

Včeraj zgodaj zjutraj je 30-letnik umrl, zdravstveno stanje 29-letnika pa naj bi bilo stabilno, vendar resno. Truplo je bilo prepeljano za zavod za sodno medicino, kjer bodo opravili obdukcijo, policija pa je sprožila preiskavo.

Pokojni 30-letnik je bil oče dveh majhnih otrok in sin nekdanejga pripadnika specialne potapljaške enote.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija