NENAVADNA GNEČA V GRAČIŠČU: Več kot 100 Italijanov začasno prijavljenih na istem naslovu

Kronika

V sodnem postopku proti vpletenim v zgodbo o lažnih zaposlitvah pri avtoprevozniških podjetjih in fiktivnih začasnih prijavah na naslovu v vasi Gračišče je koprsko okrajno sodišče več kot 30 tujcem, predvsem italijanskim državljanom, že poslalo sodbe s kaznovalnimi nalogi, poročajo Primorske novice.

To je le tretjina od približno sto Italijanov, ki so se pred leti lažno prijavili v slovenski Istri, da so lahko prišli do slovenskih spričeval o poklicni kvalifikaciji za voznike tovornih vozil. Koprsko tožilstvo je obtožni predlog vložilo proti 109 obdolženim. Očitajo jim overitev lažne vsebine in pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Za 103 obdolžene je tožilstvo sodišču predlagalo, da izda sodbo o kaznovalnem nalogu, da jim torej izreče kazni brez glavne obravnave. Za šest obdolženih z vrha dolgega obtožnega predloga (med njimi je en slovenski državljan) pa je sodišče pred časom že razpisalo predobravnavne naroke, so zapisali v Primorskih novicah.

Kot poročajo Primorske novice, so na nenavadno gnečo na naslovu v Gračišču postali pozorni na koprski upravni enoti. V letih 2014 in 2015 se je na tem naslovu prijavilo več kot 100 tujcev, v glavnem italijanskih državljanov, ki pa tam niso nikoli živeli. Že pred tem so z avtoprevozniškimi podjetji sklenili fiktivne pogodbe o zaposlitvah. Z lažnimi potrdili o začasnem bivanju so se Italijani lahko prijavili na izpite za poklicne kvalifikacije za voznike tovornih vozil. Po opravljenih izpitih pa so dobili spričevala.

Dva od obdolženih krivde nista priznala, po obtožnem predlogu naj bi tudi onadva fiktivno zaposlila več italijanskih voznikov. Sodišče je razpisalo predobravnavna naroka še za tri osebe, a sodišče narokov ni opravilo, v skrajšanih postopkih pa niso obvezni. Tako bodo za vseh šest obdolženih v prihodnjih mesecih razpisali glavno obravnavo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija